Efter det andra inbrottet och branden hittade polisen en handske. Men brottet blev aldrig uppklarat. Foto: SVT/Polisen

”Det var hela mitt liv som försvann”

Uppdaterad
Publicerad

Helen Johansson drabbades av två inbrott i sin bostad på kort tid. Vid andra tillfället tände tjuven eller tjuvarna eld på hemmet som brandskadades svårt, men förundersökningen lades ner kort därefter.

– Polisen ringde mig och sade att det var en granne som meddelat att ett fönster var krossat. Jag blev irriterad över att någon hade gått in. Sedan blev jag rädd när jag upptäckte att nyckeln var borta, säger Helen Johansson. 

Helens TV, DVD och en del andra saker saknades men det var just den försvunna nyckeln som gjorde att Helen kände sådan olust att hon inte ville bo kvar i lägenheten. Fastighetsägaren lagade det krossade fönstret men bytte inte låset.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Någon tände på

Helen flyttade tillfälligt hem till sina föräldrar, men tittade till lägenheten då och då. Under tiden fortsatte polisens utredning.

– Men det hann ju inte bli så mycket innan det började brinna veckan efter. Jag öppnade dörren och så bara vällde det ut rök över mig. Det var tur att mitt barn inte var med för hon springer alltid först, säger Helen Johansson. 

Branden var ingen olycka. På flera ställen i huset hade en eller flera personer tänt eld. Polisens arbete kring det första inbrottet hos Helen var relativt framgångsrikt. Hennes nyckel och TV påträffades hos en av grannarna. Efter det andra inbrottet och branden hittade polisen en handske. Men det brottet blev aldrig uppklarat.

– Nej, det lades ner kort därefter. Det kändes lite slött. Att ingen kände att det inte var någon stor grej. Det var hela mitt liv som försvann där. Jag saknar fortfarande saker som jag inte kommer att få tillbaka, säger Helen Johansson. 

Efter inbrottet fick Helen Johansson hjälp av en kurator för att bearbeta händelsen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet