Diakonen Veronica Lindström har JO-anmält asylboendet Björkgårdens stugby. Foto: SVT

Diakon JO-anmäler asylboende i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Asylboendet Björkgårdens stugby utanför Tvååker har JO-anmälts på grund av dålig standard. Bakom anmälan står diakonen Veronica Lindström från Svenska kyrkan och hon beskriver boendet som det värsta hon har sett.

I samband med avvecklingen av ett asylboende i Lundsbrunn utanför Götene flyttades 20 personer till Björkgårdens stugby i Himle. Men efter flytten dröjde det inte länge innan flera flyktingar började kontakta diakonen Veronica Lindström vid Götene pastorat, som de haft god kontakt med i Lundsbrunn.

Blev bestört vid besök

Efter fem dagars förtvivlad kommunikation från de asylsökande valde Veronica Lindström till slut att själv besöka boendet utanför Tvååker. Hon åkte dit för att lugna och försäkra dem om att stugorna höll en okej standard, men verkligheten som mötte henne var hon inte beredd på.

– I den första stugan var väggar och dörrar sönderslagna och det stank från avloppet. En madrass hade två hål stora som tallrikar, säger Veronica Lindström till SVT Nyheter Halland och fortsätter berätta om nästa stuga:

– Det sprang många katter in och ut och fram och tillbaka och jag upptäckte att i den stugan hade någon katt gjort sina behov.

Veronica Lindström berättar att hon brast i gråt när hon kom ut ur stugan.

 – Jag har jobbat som socialsekreterare och boendekoordinator vilket innebär att jag har ansvarat för socialtjänstens lägenheter. Jag har därför stått i mycket nöd och i många kvartar och jag är inte så himla lättskrämd, det måste jag säga. Men här blev jag helt bestört. Här ska jag övertala dem att gå in i ett ställe där jag själv inte ens orkar vara fem minuter. Så jag går ut och gråter och kramar om dem och säger bara ”I'm sorry, I'm sorry, I'm sorry”. För jag kan inte säga något annat.

”Vi kan inte bo kvar”

Ramazan Sarashai som flytt från Afghanistan har bott i stugbyn i ett år. Han spenderar hela dagarna inne i Varberg där han lär sig svenska. Han försöker undvika boendet så mycket som möjligt.

– Jag bara sover här. Här är så mörkt och smutsigt och folk skriker. Vi bor fyra personer i ett rum och någon röker. Toaletten är liten och varmvattnet tar slut i duschen efter tio minuter, säger han till SVT Nyheter Halland.

– Vi kan inte bo här, det är väldigt svårt. Här är smutsigt och det finns inget varmvatten, fyller Mohammad Haidari i.

JO-anmäler boendet

Det är efter besöket i Himle som Veronica Lindström bestämmer sig för att JO-anmäla boendet på grund av den enligt henne alldeles för dåliga standarden.

– Jag gjorde det därför att jag inte kan se sådana här orättvisor, människor får inte behandlas så här illa. Jag hoppas ju att man akut gör något åt standarden, säger hon.

Läs också: Migrationsverket gör ny besiktning

Hos Justitieombudsmannen är det Lina Forzelius som är byråchef och som har ansvar för migrationsfrågorna. Hon säger att den JO-anmälan de tagit emot gällande Björkgårdens stugby inte hör till vanligheterna.

– Vi har fått in flera anmälningar om hur själva avvecklandet av asylboenden gått till, bland annat för att avvecklingen gått väldigt snabbt, men bara ett fåtal om nivån på boenden. Det händer några gånger om året, säger Lina Forzelius till SVT Nyheter Halland.

Vad säger du om diakonens beskrivning?

– Det låter ganska illa men det är inte en given fråga för JO att utreda. JO tittar som regel på om något är rättsligt korrekt. Och när det gäller standarden på asylboenden så har JO såvitt jag vet hittills inte uttalat sig om det. Men vi kommer att gå igenom ärendet och ta ställning till om det finns anledning för JO att granska det som anmälts närmare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.