Religionsvetare togs in som vittne

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män misstänks ha planerat att mörda en man som sköt ihjäl en 26-årig man i Falkenberg i oktober. Kvartett står anklagad för förberedelse till mord.

Under utredningen av mordet på 26-åringen fick polisen nys om att att de fyra planerade att ta lagen i egna händer. De hade hunnit skaffa två automatvapen men polisen kunde gripa dem innan de kunde fullfölja sin planerade hämnd.

För mordet på 26-åringen har en 23-årig man från Falkenberg åtalats. Han är även misstänkt för mordförsök. 23-åringen sitter kvar i häktet i väntan på domen den 25 april. Däremot släpptes nyligen en 30-årig man som var åtalad för medhjälp till det mordet.

Båda åtalen har väckts vid Varbergs tingsrätt men rättegångarna har hållits i Göteborg av säkerhetsskäl.

Kritik mot åklagare

Åklagare får kritik för att ha tagit in en religionsvetare i rättegången mot de fyra männen samt för att ha frågat om ursprung och religion, uppger P4 Halland. En av de åtalade upplevde sig diskriminerad när han fick frågan om vilken religion han tillhör.

Orsaken till åklagarinitiativet skulle vara att utreda ett misstänkt hämndmotiv. Under förundersökningen ska det dock inte ha framkommit något som har med religion att göra.

– Det är löjeväckande. Man tar kontakt med en religionsforskare som ska leta upp en koppling till uråldriga traditioner om vedergällningsprincipen ur ett religionshistoriskt perspektiv. Det här är killar som i stort sett är födda och uppvuxna i Sverige, gått i skola i Sverige, har svenska traditioner, säger försvarsadvokaten Anders Lindstrand till P4.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.