På Tjolöholms slott utanför Kungsbacka kan fans och allmänheten kan få se ett urval av kläderna som användes i serien Downton Abbey. Foto: SVT

Downton Abbey kommer till Tjolöholms slott

Uppdaterad
Publicerad

Den engelska dramaserien Downton Abbey blev snabbt populär i Sverige. På lördag är det premiär för en ny utställning på Tjolöholms slott utanför Kungsbacka där fans och allmänheten kan få se ett urval av kläderna som användes i serien.

I sex säsonger har den svenska tvpubliken fått följa livet på godset Downton Abbey. Här lever paret Crawley med sina tre döttrar och sitt tjänstefolk. Och nu kan den hängivna publiken komma ännu närmare karaktärerna. På Tjolöholms slott i Fjärås ställs 15 kostymer från serien ut.

Foto: SVT

Likheter med Sverige

Tjolöholms slott stod klart 1904. Eftersom den brittiska serien utspelar sig på tidigt 1900-tal, passar det sig väl att filmkläderna visas på det svenska slottet.

– De levde i princip samma liv i Downton Abbey som på Tjolöholms slott, säger Karin Kvicklund, kulturchef på Tjolöholms slott.

Samarbete med Stockholm

Kläderna har bara visats en gång förut i Stockholm, men med hjälp av ett samarbete med Hallylska museet i huvudstaden kommer alltså Downton Abbey till slottet strax utanför Kungsbacka. 

Foto: SVT

Utställningen pågår perioden 28 januari–1 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.