TV-klipp: Därför har Halmstad dyrast bad i Halland. Foto: SVT

Dubbelt så dyrt att bada i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Det är sportlovstider och en populär aktivitet är att ta sig till badhuset. Men det är stora prisskillnader mellan olika kommunala badhus i länet.

På badhusen är det nu högtryck och till Halmstad Arena bad kommer folk från när och fjärran.

– Vi märkte av en ökning redan förra veckan och denna har vi ett fullspäckat schema med aktiviteter på hela arenan, säger Izabela Topalovic, chef på Halmstad Arena bad.

Men sportlovsfirare som väljer badet i Halmstad får spendera lite extra slantar i jämförelse med dem som besöker andra kommunala badhus runt om i Halland.

– Det stämmer och det beror på att vi är ett äventyrsbad och det finns inte i det närliggande städerna. Vi jämför oss med andra äventyrsbad i Sverige och där ser vi att vi har ett rimligt prisläge, säger Izabela Topalovic.

För barn är avgiften i Halmstad 55 kronor redan från tre års ålder. I Falkenberg betalar barn mellan 2-5 år 10 kronor och 25 kronor upp till 18 års ålder.

– Vi vet att vi har en del familjer här från Varberg och Halmstad. Men om det är här för att vi har ett lägre pris, eller för att de gillar att bada just här, det vet jag inte, säger Veronika Wintvik som är badchef på Klitterbadet i Falkenberg.

Även i Hylte och Laholm är det betydligt billigare att besöka de kommunala inomhusbaden än i Halmstad.

– När man betalar entré har man tillgång till hela anläggningen och det är därför vi har den entréavgift som vi har idag,säger Izabela Topalovic.

Men ska inte alla ha råd att gå på en badanläggning i kommunal drift? 

– Jag förstår din fråga, men samtidigt är det redan subventionerat med 50 procent om man ser till vad den faktiska driftkostnaden är, säger Izabela Topalovic. 

”Har inte tänkt på priset”

I entrén på Halmstad Arena bad träffar SVT Nyheter Halland några av besökarna för dagen.

– Jag har inte tänkt på priset. Men det är klart att det kanske är svårt för vissa att gå hit och bada om det är dyrt och lära sig simma behöver ju alla, säger Anna Knutsson som är på badhuset med med dottern Moa.

Mikael Karlsson från Fallkenberg har precis betalat 260 kronor i entréavgift till Halmstad Arena bad, för två vuxna och två barn.

– Jag tycker det är ett bra pris. Här finns ett äventyrsbad och det har vi inte i Falkenberg. Det finns mer för barnen att göra här, säger Mikael Karlsson.

Badland för de yngsta

I sommar ska det alla yngsta badarna på Halmstad Arena få ett eget badland med Halmstad Tema. Det ska finnas laxfigurer som sprutar vatten och ”Nissan” ska flyta genom bassängen. I maj väntas bygget vara i gång och stå helt klart till juli. Men nybyggnationen innebär också att hela äventyrsavdelningen hålls stängd. Om det blir lägre avgift under den tiden är fortfarande oklart.

– Det är en jättebra fråga som vi kommer titta på. Men jag är övertygad att det blir en fantastisk upplevelse när barnavdelningen är färdigställd, säger Izabela Topalovic.

Blir det höjda priser när barnavdelningen står färdig? 

– Det kan vi inte svara på i dagsläget, men det är klart att det kan föra med sig det. Den diskussionen blir aktuell efter sommaren. Men jag vill även framföra att vi har en unik möjlighet att bada helt gratis på våra tre utebad i Halmstads kommun, säger Izabela Topalovic.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.