Det här var synen som mötte Cecilia Berntsson vid Kungsbackaån när hon cyklade till jobbet i tisdags morse – totalt mellan 30 och 40 livlösa ankungar. Foto: Cecilia Berntsson

Dumpade ankungar frös ihjäl

Uppdaterad
Publicerad

När Cecilia Berntsson i tisdags morse cyklade till jobbet upptäckte hon att det låg mellan 30 och 40 livlösa ankungar vid Kungsbackaån.

– Jag blir så förbannad på dessa personer, säger hon.

Sent kvällen innan hade Cecilia passerat platsen i centrala Kungsbacka på sin hundpromenad och då noterat en bil som stod parkerad ovanligt nära ån och tre personer som rörde sig där.

Hon hörde även ljud som lät som fågelkvitter.

– Det var först dagen efter som jag kopplade ihop detta. Sannolikt var det dessa personer som dumpade ankungarna, säger Cecilia Berntsson till SVT nyheter Halland.

Cecilia Berntsson, Kungsbacka, hittade de döda ankungarna när hon cyklade till jobbet på morgonen. Foto: PRIVAT

Troligen frusit ihjäl

Nu är hon ledsen över att hon inte undersökte saken närmare, kanske hade ankungarna kunnat räddas.

Cecilia har efter händelsen själv varit i kontakt med sakkunniga som bedömer att ankungarna troligen har frusit ihjäl om de satts ner ensamma i vattnet.

– Men man fattar ju inte att folk kan göra något så dumt, säger Cecilia Berntsson som kontaktat både polis, en fågelstation och kommunen som fick ta hand om de döda djuren.

Illamående

Fem ankungar, som hittades vid liv en bit därifrån, togs om hand av en annan privatperson och ska må bra. 

– Jag är så förbannad att jag är illamående över att människor kan göra på det här sättet, säger Cecilia Berntsson som nu ska göra en polisanmälan om djurplågeri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.