Foto: SVT

Efter krismöte: extra bevakning på asylboenden

Uppdaterad
Publicerad

Efter branden mot det planerade asylboendet sätter Kungsbacka kommun nu in extra bevakning.

Kungsbacka kommun har idag haft krismöte för att diskutera insatser efter nattens brand på det tilltänkta asylboendet på Furulidsskolan i Vallda.

Detta skulle bli Kungsbackas första asylboenden. Sedan tidigare finns fem boenden för ensamkommande flyktingbarn.

Branden i Furulidsskolan

Inga kända hot

Vid en presskonferens meddelade kommunen att alla asylboenden och befintliga lokaler som kan bli asylboenden ska bevakas. Detta kommer att skötas av vaktbolag.

– Just nu är det oerhört viktigt att garantera säkerheten, det är ju människor det handlar om, säger Ann-Charlotte Järnström, kommundirektör Kungsbacka

Det finns inga kända hot riktade mot asylboendena och kommundirektören vill inte tro att flyktingmotståndet är större i Kungsbacka än på andra ställen i Sverige.

– Jag tror att det är likadant i alla kommuner. Det finns goda krafter och det finns mindre goda krafter, säger Ann-Charlotte Järnström, kommundirektör Kungsbacka

Letar nytt

Kungsbacka kommun tänker fullfölja avtalet med Migrationsverket. Den brandhärjade skolan skulle ha haft ett hundratal platser.

– Vi tittar nu på andra lösningar för att kunna ta emot de här flyktingarna, säger Staffan Hallström, förvaltningschef på Kungsbacka kommun.

Med tanke på det som hänt vill han inte tala om var dessa lokaler finns.

– Det som hänt är väldigt olustigt.

Anders Wiss, polisen Kungsbacka, vet ännu inte vad branden får för konsekvenser.

– Vi avvaktar den tekniska undersökningen och ser om det är en anlagd brand eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Furulidsskolan

Mer i ämnet