När det småregnar och termometern utanför redaktionsfönstret visar på fem grader längtar en efter sol. Foto: SVT/TT

Efter regn kommer solsken

Uppdaterad
Publicerad

Vädret på söndagen blir inte särskilt upplyftande, om man inte gillar grått, blött och blåsigt. Men framåt slutet av nästa kommer solen äntligen tillbaka.

Regnet låg under natten mot söndagen över södra Sverige och i Halland hade det till och med inslag av snö.

– Det kommer att förskjutas norrut under söndagen. Det blir lite lättare regn för södra Sveriges del. För Svealand är det regn men övergående i snö från norra Dalarna och norrut. Längst med Norrlandskusten blir det rätt blött, men inga större mängder, säger Tomas Fyrby, meteorolog vid SMHI.

Vid mellersta Östersjön och över Ålands hav, liksom Vänern, Skagerack och Kattegatt, blir det blåsigt och myndigheten har utfärdat en kulingvarning.

På lördagen uppmättes den varmaste temperaturen i Skillinge på Österlen med 9,6 grader. Kallast hade Tarfala vid Kebnekaisefjällen med –7,1.

– Det blir ungefär samma temperaturer på söndagen. Det kan bli nästan tio grader allra längst till söder, säger Fyrby.

TT: Det blir en ganska grå söndag?

-Ja, det kan man säga. Och på vissa håll blåsigt och blött också för den delen.

Sol och värme på torsdag

Molnen är sega och det gråmulna vädret håller Halland i sitt grepp även under måndagen. Tisdag och onsdag kommer också bjuda på mestadels mulet väder och en del regn. Men sen vänder det.

På torsdagen ser det ut som molntäcket ska ge vika och släppa fram sol och temperaturer på 10 grader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.