Erics familj tvingades flytta för att få hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Den stora bristen på speciallärare och specialpedagoger i skolan gör att många barn med särskilda behov inte får den hjälp de behöver, menar Lärarförbundet. Familjen Bouvin flyttade till Varberg bara för att deras son Eric skulle få den extraresurs han hade rätt till.

Som SVT Nyheter Halland berättade på måndagen anmäls många skolor för bristande stöd till barn med särskilda behov. Bara i Halland anmäldes 104 fall till skolinspektionen mellan 2013 och 2015. Av dem fick mer än varannan rätt.

Vi berättade om Myra som haft en tuff skolgång i Varbergs kommun och slutade nian utan några betyg.

När skolan inte fungerar

Men i Varberg har det de senaste år gjorts förändringar för barn i behov av särskilt stöd. Och familjen Bouvin från Göteborg har inför årets läsår valt att flytta till just Varberg bara för att sonen Eric, som har autism, ska få det särskilda stöd som de tycker att han behöver.

Tvingades flytta

Men innan flttlasset gick till Halland har familjen kämpat hårt på hemmaplan. När Eric gick i förskola i Göteborg fick han hjälp av en heltidsanställd assistent. Men när han bytte till en annan förskola i samma stad togs stödet bort helt.

– Då blev det väldigt oroligt för honom att gå i skolan, och det blev stökigt i klassen. Så vi hade otaliga möten med både pedagoger och skolans ledning. Vi påtalade att det var viktigt för att det skulle fungera för hela klassen att han fick det stöd han behövde, säger Carin Bouvin som är mamma till Eric.

Familjen anmälde till Skolinspektionen som senare slog fast att Eric är i behov av särskilt stöd. Skolan tillsatte då en resurs, men inte på heltid som han haft tidigare.

Saknas 800 tjänster

Och just brist på personal är en anledning till att barn med särskilda behov kommer i klämd, menar Lärarförbundet som uppger att det inför det här läsåret saknades 800 speciallärare och specialpedagoger i hela landet.

– Det får direkta följder för elevernas undervisning, och de elever som är i behov av mer stöd. Och när det saknas specialpedagoger och speciallärare så saknas det också förutsättningar att sätta in det stöd som eleverna har behov av, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.

Slitit på äktenskapet

Familjen Bouvin gav sig inte, utan ringde runt och till slut fick de napp. Det var då en skola i Varberg kunde erbjuda en heltidsrsurs till Eric på stående fot. Flyttlasset gick därmed sju mil söderut och familjen har nu lämnat den långa kampen mot Göteborgs stad bakom sig.

– Ingen annan ska behöva gå igenom det här. Det har slitit på vårt äktenskap, det har slitit på mig, jag har inte jobbat på ett år, och få sitta och driva sådana här frågor mot en skolledning är inte lätt, utan det är oerhört frustrerad.

Områdeschefen för elevhälsan i Örgryte-Härlanda, Stefan Osla, beklagar att familjen inte blivit nöjd och känt sig tivngad att flytta från Göteborg.

– Jag är övertygad om att skolan har försökt att göra det bra för den här eleven. Men vi har inte hittat rätt väg för att möta föräldrarna i vad det är för typ av resurser som behövs, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

När skolan inte fungerar

Mer i ämnet