Man död i flygolycka

Uppdaterad
Publicerad

Ett sportplan har störtat i ett skogsområde kring Torup i Halland. Mannen som befann sig i planet har avlidit efter kraschen.

Strax efter klockan 10 på förmiddagen kraschade ett flygplan mellan Oskarström och Torup. Sportplanet var på väg mellan Borgholm och Falkenberg.

– Klockan halv tio fick vi information från flygledningen i Malmö att ett mindre passagerarplan hade förlorat radar och radiokontakt, säger Daniel Lindblad på Sjöfarsverket, som ansvarar för lokalisering av flygplan vid sådana här tillfällen.

Efter nödsignalen kraschade planet som var ett mindre enmotorigt tvåsitsigt sportflygplan. En knapp timme efter att nödsignalen hade skickats ut kunde två helikoptrar från Göteborg och Ronneby lokalisera planet.

Piloten avled av kraschen

Piloten, en man i 65-årsåldern, fördes till Halmstad sjukhus. Vid halv tre-tiden på eftermiddagen bekräftade polisen att mannen hade avlidit. Anhöriga är underrättade.

Haveriplatsen är nu avspärrad med stöd av lagen om undersökning av olyckor.

Vad kan ha orsakat olyckan?

Det är oklart men enligt flygledningen så kom det tecken på att piloten hade förlorat orienteringen och kommit in i dåligt väder, säger Daniel Lindblad på Sjöfarsverket.

Hur vanligt är det här?

– Sett till hur mycket det flygs så är det ovanligt. En handfull liknande olyckor om året.

Just nu pågår motorevenemanget Wheels & Wings i Falkenberg, men enligt arrangörerna rör det sig inte om något av deras uppvisningsflygplan.

Vet du mer?

Ring redaktionen: 031-83 72 60

Mejla redaktionen: halland@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.