Sümeyya Gencoglu (MP), kommunpolitiker i Halmstad. Foto: SVT

Falsk debattartikel i Halmstadpolitikers namn

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna-Kuriren publicerade en debattartikel i Sümeyya Gencoglus namn. Problemet är bara att hon inte själv känns vid artikeln.

Det var på onsdagen som Eskilstuna-Kuriren publicerade en debattartikel i Halmstadpolitikern Sümeyya Gencoglus (MP) namn. I artikeln stod det bland annat att Sümeyya Gencoglu drömmer om ett Sverige ”där det är lika accepterat att bo i hippiekollektiv som att bo i muslimskt shariaområde eller bo på Svensson-sätt med dekadenta västerländska värderingar”.

Men enligt vad Sümeyya Gencoglu själv säger till tidningen är det inte hon som skrivit artikeln, vilket Eskilstuna-Kuriren först trodde och publicerade i onsdagens tidning, och på nätet.

Istället ska det handla om att någon skapat en mejladress i Sümeyya Gencoglus namn och genom den skickat artikeln till Eskilstuna-Kuriren.

– Jag är helt i chock över att någon gör så här mot mig. Jag fick ett samtal nu på morgonen där jag informerades om att någon skrivit den här artikeln i mitt namn. Jag är på min systers bröllop och vet inte ens vad som står i den, säger Sümeyya Gencoglu till Eskilstuna-Kuriren.

”Stärka våra rutiner”

Men artikeln på nätet togs senare bort, och tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare Eva burman, säger till den egna tidningen att det handlar om ett misstag, och att redaktionen aldrig kontrollerade om det verkligen var Sümeyya Gencoglu som stod bakom artikeln.

Miljöpartiets presstalesman Adam Bergsveen kritiserar Eskilstuna-Kurirens bristande kontroll. Chefredaktör Eva Burman säger att tidningen nu ska skärpa rutinerna.

– Vi måste stärka våra rutiner och vad jag vet har det här aldrig hänt oss förut – att någon skapat en fejkprofil i en insändarskribents namn, säger Eva Burman i en ursäkt till Halmstadpolitikern.

Enligt Tove Bergman, Miljöpartiets gruppledare i Halmstad, har det gjorts en polisanmälan i saken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.