Foto: Eva-Lena Jonsson

Familjefest i världsklass

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad arrangerar Varberg summer horse show ryttartävlingar i världsklass. I helgen är det nationella tävlingar och nästa helg laddar den svenska eliten inför OS. Men det händer en hel del annat också.

– Vi vill göra det här till en folkfest för hela familjen. Nästa torsdag har vi en invigningsshow med höjdhoppning människa mot häst, säger Louise Lejestrand, pressansvarig på Varberg summer horse show.

Sveriges bästa ryttare på plats

Tävlingarna har vuxit sedan förra året och håller på i tolv dagar. Det startade med Varbergshoppet för ponny i onsdags och nu i helgen är några av Sveriges bästa ryttare på plats.

Alexander Zetterman och Malin Baryard-Johnsson deltar med flera hästar i de olika nationella klasserna.

– Vi har ju många volontärer här och då har vi chansen att trimma in organisationen inför de internationella tävlingarna som går nästa helg, säger Louise Lejestrand.

Flera hallänningar tävlar

Flera duktiga halländska ryttare är med på de nationella tävlingarna. Svante Johansson, syskonen Anna, Robin och Maria Ingvarsson och så Evelina Tovek som är med i landslagets utmanartrupp.

Hon ska tävla både i de nationella och internationella tävlingarna.

– Det känns bra. Jag har tränat i en och en halv månad inför Varberg så det ska bli väldigt kul att få tävla här hemma, säger Evelina Tovek.

Chans att ta världsrankingpoäng

De internationella tävlingarna i Varberg är en trestjärning tävling. Det innebär att ryttarna har chans att ta världsrankingpoäng.

En förutsättning för att få komma med på flera tävlingar.

– Tävlingarna i Varberg är viktiga för då får man chans till det på hemmaplan, säger Evelina Tovek.

Populär tävling

Varberg summer horse show är populär bland ryttarna. Det är en bana i internationell klass och en holländsk specialist har byggt underlaget.

– Det fantastiska är att när vi släppte platserna till de internationella tävlingarna tog det bara 1 min och 53 sekunder så var alla platser tagna, Louise Lejestrand.

Genrep inför OS

Nästa vecka under de internationella tävlingarna tävlar Malin Baryard-Johnsson och Peder Fredricson.

– De kommer med sina OS-hästar och det är sista tävlingen inan Rio. Det är genrepet kan man säga, säger Louise Lejestrand.

Quiara M, Breezie och Oz De Breve

Då kommer även Evelina Tovek med flera hästar. Hennes första tanke är Quiara M, Breezie och Oz De Breve. Vilka det blir bestämmer hon efter helgen.

– Breezie och Oz De Breve tävlade jag med i Falsterbo, som är en femstjärning tävling. Quiara M ska jag rida med nu i helgen för att testa, för vi har inte ridit på någon stor tävling på ett tag, säger Evelina Tovek.

Umgås ni hallänningar med varandra när ni reser runt på tävlingar?

– Oftast blir det att man träffar varandra. Jag planerar mina tävlingar individuellt tillsammans med min tränare och landslagskaptenen. Men vi diskuterar mycket ihop, säger Evelina Tovek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.