Fästningsbadet ett steg närmare verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli 13 miljoner dyrare än planerat. Men i nuläget finns det en politisk majoritet för det nya Fästningsbadet i Varberg.

Diskussionerna har pågått sedan 2008. Planerna för havsbadet vid Varbergs fästning är att det ska byggas ett brett soldäck och hopptorn.

Projektet har redan kostat 15 miljoner kronor för bland annat miljötillstånd, muddring, pålning för betongpålar och geoteknisk undersökning.

13 miljoner dyrare

Men efter skenande kostnader drog kommunen i handbromsen och har nu låtit göra en ny utredning. Med den på bordet röstade en majoritet av politikerna i hamn- och gatunämnden på måndagen ändå ja till att fortsätta bygget och lägga till ytterligare 13 miljoner kronor.

Totalt går badet då loss på cirka 28 miljoner kronor, varav nästan hälften ska bekostas av en extern stiftelse.

Men utöver detta krävs också förstärkningar av fästningspiren för cirka elva miljoner kronor.

Tre partier säger nej

Nu ska frågan vidare för slutligt avgörande i kommunfullmäktige.

Kristdemokraterna, Miljöpartiet och SPI säger nej till förslaget, enligt Hallands nyheter. Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna är de partier som hittills helsäkert har bestämt sig. Medan Liberalerna och Socialdemokraterna hittills lutat åt ett ja, men inte helt bestämt sig. Inte heller Vänsterpartiet.

Om det blir ett ja även i kommunfullmäktige ska den nya badplatsen vara färdig till sommaren 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.