För att få upp vindkraftparken med uppemot 50 vindsnurror på Skottarevet utanför Falkenberg krävs en investering på mellan fyra och fem miljarder kronor. Foto: TT/SVT

Finansiär hoppar av vindkraftspark till havs

Uppdaterad
Publicerad

Efter många års juridisk kamp för att få sätta upp 50 vindkraftsverk utanför Hallandskusten stöter Kattegatt offshore nu på nästa svårighet – huvudfinansiären hoppar av. Mellan fyra och fem miljarder kronor behövs.

Strax före jul i fjol fick företaget Favonius till slut klartecken i domstol för att få bygga den omtvistade vindkraftsparken Kattegatt offshore på Skottarevet – en knapp mil till havs utanför Falkenberg.

Läs mer här: Ja till vindkraft i Kattegatt

Vindkraft i Halland

Detta efter att motståndet från boende vid kusten och föreningen Rädda hallandskusten har varit stort i ett tiotal år.

Funderar på att sälja

Nu tornar nästa svårighet upp sig – nämligen finansieringen.

Göteborg energi som varit en stor och viktig finansiär för att det relativa llla föreningen Favonius skulle kunna genomföra projektet hoppar nu av. Det skriver Hallands nyheter.

– Vi får sätta oss ner och fundera över om vi själva kan driva detta vidare eller om vi ska försöka sälja hela projektet, säger Lennart Blomgren, vd i Agrivind, moderbolag till Favonius.

Investeringen på vindkraftsparken med uppemot 50 havsbaserade vindkraftverk beräkna gå loss på mellan fyra och fem miljarder kronor.

Vd:n Lennart Blomgren medger utan omsvep att det är en satsning som Favonius inte klarar av på egen hand.

Svårt få lönsamhet

Göteborg enerig gick in i satsningen 2011 och har varit med och bekostat den snåriga tillståndsprövningen. Överenskommelsen gick då också ut på att Göteborg energi skulle få äga halva vindkraftparken.

Produktionen av vindkraftsel har de senaste åren haft stora lönsamhetsproblem och det är en bakgrund till att Göteborg energi inte längre vill vara med i Kattegatt offshore, enligt Hallands nyheter.

Som SVT Nyheter Halland rapporterat har föreningen Rädda Hallandskusten också överklagat vindkraftparkens miljötillstånd till EU-kommissionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Halland

Mer i ämnet