Sophia Berggrens katt Fiona hittades nedsmetad med bajs. Foto: Privat

Fiona smetades ned med bajs

Uppdaterad
Publicerad

Med huvudet fullt av bajs, rädd och med smärta i magen och benen. Så hittade Sophia Berggren sin katt Fiona i söndags.

Det var i söndags eftermiddag som katten Fiona var ute i ett villaområde i centrala Halmstad. Sophia Berggren hade hört om en annan katt som blivit misshandlad och vågade därför inte låta Fiona vara ute annat än mitt på dagen.

– Så hör vi att hon skriker, jag har aldrig hört henne skrika så innan. Så vi springer ut och ropar på henne och då tystnar hon, säger Sophia Berggren.

Familjen hittade katten sittandes på gatan.

– Hon var helt förstörd och hade avföring på huvudet och i ansiktet, det luktade som människobajs. Det verkar också som hon hade blivit slagen eller sparkad för hon hade ont i magen och benen, berättar Sophia Berggren.

Fler kan vara drabbade

De tog in och tvättade Fiona, som enligt Sophia var mycket rädd och fräste och morrade. Pappan i familjen, som är läkare, undersökte också hennes skador.

Familjen har varnat andra i sociala medier och där fått höra om en annan katt som blivit nedsmetad med avföring.

– Vi blev väldigt arga, upprörda och chockade säger Sophia Berggren.

Några dagar senare börjar Fiona sakta repa sig och har inte lika ont längre.

– Hon har knappt sovit och varit jätterädd, men nu börjar hon må lite bättre, säger Sophia Berggren.

Men tillsvidare får hon inte gå ut själv.

– Vi får gå ut med henne i koppel, säger Sophia Berggren.

Ge bajset till polisen

Sophia Berggrens familj har anmält det som hände Fiona till polisen. Men det kan bli svårt att hitta en eventuell gärningsman.

– Om vi inte har spår kvar på katten är det svårt att göra någonting, säger Martin Inglund, förundersökningsledare hos polisen.

Enligt Martin Inglund är här en ytterst ovanlig händelse.

– Jag är ute efter att få reda på vad det är för underlig figur som gör något sånt här. Ger man sig på djur på det här viset kan man ge sig på människor, säger Martin Inglund.

Om fler kattägare råkar ut för samma sak uppmanar han dem att inte tvätta katten på direkten.

– Det bästa är att ta kort på katten och försöka stoppa lite av fekalierna i en plastpåse så att vi kan undersöka det, säger Martin Inglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.