Allt fler får ekonomin att gå ihop. Foto: TT

Fler hallänningar skuldsätter sig

Uppdaterad
Publicerad

De senaste fem åren har antalet ansökningar om skuldsanering ökat med 55 procent i Halland. Det visar statistik från Kronofogden.

I fjol ansökte 268 svårt skuldsatta personer om skuldsanering i Halland. Det är en ökning med 13 procent jämfört med 2015. Och för de senaste fem åren handlar det alltså om en ökning med 55 procent. Från 166 personer till 268.

Siffrorna kommer från Visma som har sammanställt statistik från Kronofogden.

– Det är viktigt att ta tag i sina skulder så tidigt som möjligt för att undvika risken att hamna i en livslång skuld. Skuldsanering kan vara ett sätt att komma på fötter igen, säger Elinor Sjögren, skuldrådgivare på Visma Collectors, i ett pressmeddelande.

”Viktigt att skapa buffert”

Cirka 28.000 svenskar får i dagsläget hjälp med skuldsanering. Antalet personer som ansöker ökar i 17 av landets 21 län.

– För att undvika att skuldsätta sig är det viktigt att se över sina levnadskostnader och försöka skapa sig en buffert, säger Elinor Sjögren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.