Flera rapporter om vargar i Halland till länsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

En varg har setts vid Heberg och en har filmats i Kungsbacka. Flera spår har hittats i områdena och länsstyrelsen tror att det är två olika individer som är på besök i länet.

Förra fredagen hittades spår av varg på två ställen, dels söder om sjön Lygnern i Kungsbacka kommun och dels i Abild i Falkenbergs kommun. Spåren, som granskats av länsstyrelsepersonal, var i olika storlekar och därför bedömer man att det rör sig om två olika individer.

I lördags kväll sågs något som troligen var en varg av en bilist nära motorvägen i Heberg och under tisdagen filmades en varg av Maria Bengtsson i Höglanda utanför Kungsbacka.

Varg i Halland

Filmade vargen

– Jag tänkte först att det kan väl inte vara en varg, sen fick jag fram telefonen och filmade. Den var större än jag trodde den skulle vara, berättar Maria Bengtsson, som bor på en gård med både hästar och hundar. Hästarna var dock på andra sidan huset.

– Det är inte jättetrevligt med varg här, det är ju trots allt ett rovdjur, säger Maria Bengtsson.

Filmen har nått länsstyrelsen som bekräftar att det högst troligt rör sig om en varg. Länsstyrelsen har även kunnat säkra bajs efter en av vargarna. Detta kan senare tala om vilken varg det rör sig om som vandrat in i Halland.

– Vi bedömer att det är två olika individer av vuxen varg som befinner sig i länet eftersom de setts ungefär samtidigt på olika platser, säger Martin Broberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen till SVT.

Ingen skadad boskap

Några rapporter om skadad tamboskap eller hundar har han inte fått.

– De flesta djuren hålls inne i stallar nu och så länge vargarna inte försöker etablera revir så har de inget behov av att vara aggressiva mot hundar, som de annars kan betrakta som konkurrerande artfränder, säger Martin Broberg.

Länstyrelsen vill gärna ha in fler rapporter om observationer eller spår efter både varg men även lodjur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Halland

Mer i ämnet