Jamal Othman är mycket nöjd med sitt nya boende i Falkenberg. Foto: SVT

Flyktingar placeras i moduler

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges kommuner har sedan i våras ett stärkt lagkrav på sig att ordna med boende för de som fått permanent uppehållstillstånd. I Falkenberg har man löst behovet genom att bygga nya modulbostäder. Bostäderna har varit starkt omdebatterade, men de nyinflyttade flyktingarna är positiva.

Jamil Othman och Ashraf Hamada kommer från Syrien och efter att de fick uppehållstillstånd placerades de i de nybyggda modulbostäderna i Falkenbergs kommun.

– Jag insåg att den var utrustad med allt man behöver för att kunna bo där, allt från köksutrustningen till möblerna i lägenheten, säger Jamil Othman.

– Det är nära till staden, det tar bara en halvtimme att promenera och fem minuter med buss, säger Ashraf Hamada.   

Läs också: Hör syriska flyktingars berättelser

I det nya boendet finns det 25 lägenheter på 25 kvadratmeter vardera. Modulhuset kostade ungefär 17 miljoner kronor att bygga och är tänkt för de flyktingar som blivit kommunplacerade i Falkenberg. I år handlar det om 79 personer, nästa år tror man att det blir ungefär det dubbla. I Falkenberg hoppas man nu att fler kommuner kommer att titta på liknande bostadslösningar.

– Jag är imponerad av hur de ser ut på insidan. Och bara de ligger hyfsat centralt med närheten till arbetsförmedlingen, SFI och praktikplatser så är det absolut något som jag skulle rekommendera, säger Tor Jacobsen, chef för integration i Falkenbergs kommun.   

Risk för sabotage

Men även om både kommun och boende i huvudsak är nöjda, så har bygget väckt debatt. Bygglovet är tillfälligt och sträcker sig över 10 år. Och många som SVT pratar med i Falkenberg är kritiska. Inte till boendet i sig, men till att kommunen inte informerat om vad som byggs.

– När vi påbörjade tanken med att hitta boende för kommunanvisningar såg situationen i Sverige otäck ut, med tanke på att det var väldigt många bränder i blivande byggen runt om i Sverige. Vi valde i det läget att begränsa informationen så mycket som vi kunde för att inte riskera några sabotage eller bränder, säger Tor Jacobsen.   

I Långås byggs det för familjer

Även i Långås en bit utanför Falkenberg byggs det för fullt just nu. I november blir ett boende bestående av 24 trerumslägenheter, i första hand tänkt för barnfamiljer, klart för inflyttning. Även bland de människor SVT pratar med i Långås är åsikterna om boendet blandade. De som är kritiska vill inte gärna ställa upp med namn och bild. Men samtidigt finns det andra som gärna öppet säger vad de tycker om att invånarantalet i Långås snart kommer öka rejält.

– Min erfarenhet är att det kommer komma nya kulturer, ny mat och nya vänner, säger Långåsbon Eeva Laatikainen

Så du välkomnar alla?

– Ja, med öppen famn, säger Eeva Laatikainen.

De ser oss som svenskar

Trots den debatt som varit kring bygget så tycker flyktingarna i centrala Falkenberg att de har blivit väl mottagna. 

– De ser inte oss som flyktingar eller asylsökande alls, de ser oss mer som svenska medborgare, säger Jamil Othman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.