De skäggiga sanerarna har nu fått raka sig. Foto: TT

Företag fick kritik – för att arbetarna var skäggiga

Uppdaterad
Publicerad

När Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion hos ett rivningsföretag i Kungsbacka kommun upptäckte de att några sanerare hade skägg. Nu har arbetarna fått raka sig.   

Den oanmälda kontrollen gjordes i mitten av oktober. Då upptäcktes att två personer som arbetar med sanering använde andningsskydd – skäggiga. Det föll inte i god jord hos inspektören. Vid användning av andningsskydd ska man nämligen vara slätrakad för att förhindra inläckage.

– De har rakat sig nu. Vi har även haft diskussion om att de ska vara slätrakade. De är inte riktigt nöjda med att de inte får vara skäggiga, men det är det är regler som Arbetsmiljöverket har och då får man följa dem. Jag tycker att Arbetsmiljöverket borde vara ute mer, säger Ronny Samuelsson, arbetsledare på Vallda Riv och håltagning.

Inspektören anmärkte även bland annat på att arbetsledarens utbildningsintyg inte fanns på arbetsplatsen och att sanerarna hade otillräckliga kunskaper om hanterings- och skyddsinstruktioner.

– Vi har åtgärdat detta, säger Ronny Samuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.