Elie Hachem är besviken efter förlikning. Foto: SVT

Förlikning mellan särskoleplacerade Elie och kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Elie Hachem stämde Falkenbergs kommun för särskoleplacering – efter förlikning står han nu med en skuld på 40.000.

Elie Hachem stämde Falkenbergs kommun på drygt fyra miljoner kronor för utebliven inkomst efter att kommunen placerat honom i särskola då kommunen bedömde honom som utvecklingsstörd.

I själva verket visade det sig att Elie hade nedsatt hörsel. Skolinspektionen har riktat skarp kritik mot Falkenbergs kommun och Elie har varit tvungen att ta igen stora delar av sin skolgång istället för att arbeta.

Fallet Elie Hachem

”Har förlorat många år”

Nu efter en förlikning i Varbergs tingsrätt slutar det hela med att Elie Hachem blir utan pengar från kommunen och istället själv måste betala 40.000 kronor i självrisk hos försäkringsbolaget som står för hans rättsskydd. Anledningen till att han accepterade en förlikning var att han inte såg någon chans att vinna och han vågade därför inte fortsätta med risk för att kostnaderna skulle bli ännu högre.

Nu är han mycket besviken.

– Det är mycket dåligt att kommunen inte vill betala någonting. Jag har förlorat så många år, de får jag aldrig tillbaka, säger Elie Hachem.

I dag kompletterar Elie grundskolan och läser in gymnasiet samtidigt.

– Jag tänker inte ge upp mina studier, säger han.

”Gynnar inte de svagaste”

Willy Engebrethsen på FUB (föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) i Falkenberg har stöttat Elie genom hela processen. Även han är i dag besviken på utgången.

– Detta visar att vårt rättsystem inte gynnar de svagaste i samhället. Hela bevisbördan har legat på Elie ensam. Han skulle bevisa att kommunens agerande lett till att han inte kunnat arbeta. Det är en så gott som omöjlig uppgift att göra, säger Willy Engebrethsen.

I morgon i våra sändningar och på svt.se/halland berättar Elie om hur hans liv ser ut i dag och hur han ser på kampen mot Falkenbergs kommun.

SVT Nyheter Halland söker företrädare för Falkenbergs kommun för kommentar i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Elie Hachem

Mer i ämnet