Astma- och allergiförbundet vill ha rökförbud på uteserveringar. Foto: TT

Rökfria uteserveringar på väg att bli verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan det bli förbjudet att röka på uteserveringar. I dag är nämligen sista dagen för myndigheter och organisationer att tycka till om det nya rökförbudet – och på många håll är stödet stort för förslaget.

Förra året beslutade regeringen att tillsätta en utredning kring hur man ska minska tobaksbruket i Sverige. Resultatet blev ett antal förslag till förbättringar som nu är ute på remiss hos utvalda myndigheter och organisationer. Ett av förslagen är att förbjuda rökning på uteserveringar.

Nu går remisstiden ut och en av de organisationer som har fått tycka till om utredningen är Astma- och allergiförbundet.

Enligt deras medlemsenkät om tillgänglighet från 2016 så är det just på restauranger och caféer som medlemmarna upplever mest besvär på.

– Hela fyra av fem av de som är allergiska eller har astmabesvär blir dåliga vid kontakt med röken från cigaretter. Så det är många som är utestängda från till exempel uteserveringar genom att inte kunna vistas där, säger Roland Efraimsson från Astma- och allergiförbundet Halmstad.

Vill ha hårdare tag

Han ser mycket positivt på nya rökförbud och menar att det krävs lagstiftning för att uppnå resultat.

– Det verkar som att vi i Sverige inte klarar det på annat sätt. Det måste liksom till hårdare tag för att det verkligen ska efterlevas, säger han.

Vilka av förslagen som regeringen väljer att gå vidare med till riksdagen återstår att se. Men chansen att rökförbudet klubbas är stor. Redan 2003 satte riksdagen som mål att ingen skulle utsättas för påtvingad rök från och med 2014.

När SVT gav sig ut på stan i Halmstad för att fråga vad folk tyckte så möttes vi av delade åsikter. Björn Karlström är en av de som ser positivt på ett rökförbud.

– Jag tycker att det är ett bra förslag. När vinden ligger på så störs man av rök även utomhus. Vill man röka så kan man ju lämna serveringen och gå ut en bit. Jag gillar inte doften av cigarettrök och ser helst att man inte röker i min närhet, säger han.

”Behöver inte vara förbjudet”

En som inte gillar förslaget är Aref Syla. Han ser hellre att man sätter någon typ av tidsbegränsning.

– Det behöver inte vara förbjudet men det skulle kunna vara lite mer delat. Man skulle kunna göra så att det var tillåtet att röka under en viss tid, exempelvis efter klockan åtta. Eller när vakterna kommer till stället och man behöver visa leg, säger Aref Syla.

Fakta: passiv rökning

Passiv rökning innebär att personer som inte själva röker utsätts för de luftföroreningar som bildas när andra röker. Tobak som inhaleras förbränns vid en högre temperatur än den som fyller rummet nä cigaretten glöder. På grund av detta har sidoröken högre koncentration av partiklar, vilket gör att den är ännu farligare än den rök som rökaren har inhalerat. Passiv rökning medför i stort sett samma hälsorisker som aktiv rökning och är förknippat både med akuta besvär i näsa, ögon, hals och luftvägar, särskilt hos astmatiker, allergiker och överkänsliga) och med långvarig hälsopåverkan. Exponering för passiv rök har oväntat stora och snabba effekter på hjärtoch kärlsystemet. Även kortvarig exponering kan ge allvarliga besvär. Passiv rökning ökar risken för både lungcancer och hjärtinfarkt med 30 procent jämfört med dem som inte har exponerats, och risken för KOL ökar med 40–80 procent. Passiv rökning beräknas årligen orsaka 5–10 fall av lungcancer.

Källa: Statens folkhälsoinstitut

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.