Läkarbesök på nätet kan ge fler patienter snabbare vård Foto: TT

Första dagen för digitala läkarbesök

Uppdaterad
Publicerad

Slipp åka till sjukhuset. Från och med idag erbjuds digitala läkarbesök i Halland.

Det stora antalet sommargäster sätter press på sjukvården i Halland. När värmen kommer så fördubblas nästan befolkningsmängden. I ett försök att råda bot på långa väntetider och hög arbetsbelastning börjar nu Region Halland erbjuda digitala läkarbesök.

– Vi hoppas på att det skall underlätta vår verksamhet. För många åkommor är det inte nödvändigt med en fysisk undersökning, därför tror vi att detta kan bli ett uppskattat alternativ för många, säger Eva Osvald som är direktör för Framtidsarbetet Region Halland.

Sker genom videolänk

Ett digitalt besök kostar lika mycket som ett vanligt läkarbesök och sker genom videolänk. Alla över 18 år kan när och var de vill använda sig utav tjänsten. På exempelvis vårdcentraler kan sjuksköterskorna rekommendera den nya funktionen.

– Sjuksköterskan undersöker då symptomen. Om de är lindriga och anses lämpa sig för ett digitalt läkarbesök så erbjuds patienten det alternativet. Men det är helt valfritt, givetvis går det att få ett vanligt läkarbesök om man vill.

Eva Osvald tillägger också att det är viktigt att patienten kan hantera tekniken.

Intitativet sker i samarbete med företaget Min Doktor och kommer pågå fram tills den 28e augusti. Efter det kommer Region Halland göra en utvärderering.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.