Representanter från fackförbundet Kommunal överräcker en lista med 2.500 namn till Halmstad kommun. Foto: SVT

Arga undersköterskor kämpar för lönetillägg

Uppdaterad
Publicerad

330 av Halmstads utbildade undersköterskor ses inte som undersköterskor av kommunen. Därför går de miste om en löneökning på 500 kronor från och med novemberlönen. För att protestera mot detta har Kommunal samlat in runt 2.500 namnunderskrifter som på tisdagen räcktes över till Halmstads starke man.

Sedan förhandlingarna mellan Kommunal och Halmstad kommun avslutades i oenighet i slutet av september har runt 2.500 namn samlats in. Nu överräcks listan till kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf (M). Namnen kommer från Kommunals medlemmar och allmänheten i Halmstad.

Bakgrunden till protesten är som följer: Årets löneavtal ger 520 kronor till alla kommunanställda. Därtill har undersköterskorna genom en nationell satsning rätt till 500 kronor extra i höjning för att man är yrkesutbildad.

Vill visa missnöje

Men Halmstad kommun tycker att det blir för dyrt. Kommunen har därför valt att enbart ge de extra 500 kronorna till de med yrkestiteln undersköterska vilken bland annat gäller de som arbetar inom äldreomsorgen.

En tolkning av avtalet menar facket som understryker att även personliga assistenter och personal som jobbar med funktionsnedsatta och i gruppbostäder har samma utbildning.

– Vi vill visa vårt missnöje över att Halmstad kommun inte vill betala den särskilda satsningen som finns i vårt kollektivavtal, säger Carina Söderberg, vice ordförande i Kommunal vård och omsorg i Halmstad.

Lokal tvist hotar

Vad tycker du om att man resonerar såhär på kommunen?

– Det är en tråkig inställning och att man inte värdesätter alla undersköterskor på samma vis. Jag är rädd att det kan bli svårt att rekrytera kompetent och utbildad personal inom socialförvaltningen i framtiden när man väljer att bara ge vissa, säger Carina Söderberg.

Tror du att den här listan kommer att påverka Carl Fredrik Graaf med flera?

– Hoppet finns ju alltid. Man vet ju att det har hjälpt i andra kommuner ibland.

Får de inte gehör för sina önskningar menar undersköterskorna att de kommer att begära en lokal tvist för brott mot kollektivavtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.