Till vänster: Rödmarkerat område där ytan ligger som ska göras om till en gemenskapsplats. Till höger: Helene Blomberg, affärsområdeschef Bostad på HFAB. Foto: HFAB

Gammalt parkeringsdäck blir nytt grönområde

Publicerad

Konstgräsplan, grillar, lekplats och en scen. Till sommaren är det några av nyheterna när det gamla parkeringsdäcket i stadsdelen Andersberg i Halmstad ska göras om. Det är kommunala fastighetsbolaget HFAB som ligger bakom projektet som nu får ekonomiskt stöd från regeringen.

Det fanns en tid då det byggdes parkeringsdäck lite här och där i svenska städer. Ofta i så kallade miljonprogramsområden. Parkeringsdäck brukar vara en öppen yta för utomhusparkeringar med ett garage under.

På Andersbergs centrum råder inte längre några parkeringsbrister, istället har parkeringsytan sedan länge varit en stor gräsmatta. Nu är planen att fräscha upp ytan och göra en slags aktivitetspark för de som bor i området.

– Vi vill fylla den här ytan med innehåll. Det kommer att bli konstgräs, gummiasfalt, lekplatser, en scen grillar och bänkar, säger Helene Blomberg, affärsområdeschef på HFAB.

Får 2 miljoner kronor

Budgeten ligger på 3,8 miljoner. För att kunna satsa ytterligare på projektet ansökte HFAB om ekonomiskt stöd från regeringen. Det finns ett bidrag, som Boverket fått i uppdrag från regeringen att dela ut, som stöd för att förbättra utomhusmiljöer i socioekonomiskt utsatta områden. Av totalt 124 miljoner kronor har HFAB, som enda bolag i Halland, beviljats stöd på nästan två miljoner kronor.

– Vi hade jobbat med parkeringsdäcket även om vi inte fått stödet. Men nu kan vi göra det lilla extra. Den offentliga konsten och scenen är exempel på sådant som vi kan genomföra tack vare det här stödet.

Klar till sommaren

Helene Blomberg berättar att medborgarna på Andersberg har fått vara med och tycka till om den nya anläggningen som beräknas vara klar till sommaren.

– Livet mellan husen i området är viktigt. Det bor många på Andersberg där vi är en storfastighetsägare. Därför har vi haft dialog med medborgarna här som har fått tycka till om hur vi ska utforma den här ytan.

Med tanke på att det ligger ett garage under parkeringsdäcket, kommer garagepelarna att hålla för den här typen av byggnation på ytan?

– Ja, men vi har fått ha med i beräkning att vi inte kan bygga vad som helst. Jag hade en idé om en padelanläggning, men det hade varit för tungt, säger Helene Blomberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.