Carl Hedberg, enhetschef på Migrationsverket i Halmstad. Foto: SVT/TT

Ger svar på kritiken om Spenshult

Uppdaterad
Publicerad

Carl Hedberg, enhetschef på Migrationsverket i Halmstad, svarar på kritiken från de boende på Spenshult. – Jag håller med om att det geografiska läget är en utmaning, säger han till SVT Nyheter Halland.

Carl Hedberg poängterar att det går åtta bussturer per dag från Spenshult. På det här sättet vill man motverka känslan av isolering.

– Vi jobbar hela tiden intensivt för att tillhandahålla så bra kommunikationer som möjligt, säger han.

Spenshult

”Självklart inte positivt”

Familjen Azzam fick kommunplacering i oktober 2016. Att de fortfarande bor kvar på ett asylboende förklarar Carl Hedberg med att kommunerna har svårigheter med att ordna fram bostäder.

Hur tror du att det här påverkar integrationen?

– Självklart är det inte positivt. De som har fått uppehållstillstånd har självklart en stor längtan efter att komma ut till sin egen bostad och börja integreras i samhället.

Antalet flyktingar minskar

Att familjen fått flytta flera gånger beror enligt Migrationsverket på att många boenden har fått stänga, vilket i sin tur beror på att antalet flyktingar som kommer till Sverige har minskat.

Att det skulle vara trångt på Spenshult håller Carl Hedberg inte med om.

– Vi håller oss till den standard vi har inom Migrationsverket, fem kvadratmeter per person.

Försöker lösa internetfrågan

Att de boende inte får tillgång till internet beror på att Migrationsverket saknar upphandling när det gäller wifi på boendena. Nu försöker man hitta en lösning, men exakt hur lång tid det kommer att ta är oklart.

– Vi är väldigt intresserade av att ge våra sökande tillgång till internet. Vi har full förståelse för att det är deras sätt att kommunicera med omvärlden, och med vänner och familj som kan vara kvar nere i olika konfilktområden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spenshult

Mer i ämnet