Foto: TT

Gratis simskola får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Ledningen för simklubben Stimmet läste i tidningen att Laholms kommun ordnar gratis simskola i sommar. De riktar nu kritik mot att kommunen inte meddelat klubben och menar att det inte är konkurrens på lika villkor.

Laholms kommun tog beslutet om att i sommar erbjuda gratis simskola utan att kontakta den ideella föreningen, Simklubben Stimmet, som bedriver simskola året runt. Klubben är nu orolig för att kommunens avgiftsfria simskola ska påverka deras verksamhet.

– Konkurrens har funnits under alla år och har varit en ständig diskussionspunkt under våra möten. Vi känner att det inte är konkurrens på lika villkor, eftersom kommunen kan erbjuda mycket lägre kostnader, säger Fredrik Martell, vice ordförande i simklubben Stimmet.

Känner sig överkörda

Han tror att det finns risk att elever nu istället väljer kommunens gratis alternativ och menar att de känner sig överkörda av kommunen.

– Det är inte bara av konkurrensskäl utan också för att vi saknar dialogen. Att vi glöms bort som förening. Hade kommunen startat en gratis fotbollskola tror jag inte det hade varit så populärt hos Laholms FK, säger Fredrik Martell.

Kom det här som en överraskning?

– Vi läste det i tidningen så det kom som en fullständig överraskning. Det hade varit ett ypperligt läge att diskutera med oss om vi kunde ställa upp på något sätt, säger Fredrik Martell som gärna vill prata med kommunpolitikerna.

Kommunen ska ringa

Cecilia Roos, ordförande i Kultur- och utvecklingsnämnden, säger att hon fick kännedom om problemet på fredagseftermiddagen.

– Det är jättetråkigt när någonting är bra för en målgrupp som kanske inte annars lär sig simma, om det blir dåligt för någon annan. Det här är ju ett försök till ökad integration, att nå nyanlända i stan, säger hon och fortsätter:

– Jag kommer att ta kontakt med simklubben antingen i eftermiddag eller i morgon lördag. I alla fall innan fullmäktige på tisdag, säger Cecilia Roos.

Varför pratade ni inte med simklubben från första början?

– Det är tjänstemännen som gör beslutsunderlagen, men jag hade faktiskt inte en tanke på Stimmet. Jag får ta det på mig. Självklart vill vi samarbeta med föreningar som håller på med verksamhet för barn och ungdomar. Det är jätteviktigt, säger Cecilia Roos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.