Foto: TT

Det lönar sig att klaga – varannan får rätt

Uppdaterad
Publicerad

Många barn med särskilt behov får inte det stöd de behöver i skolan, men för de föräldrar som orkar engagera sig och anmäla kan det gynna sig i slutändan.

Den senaste tiden har det rapporterats om föräldrar som anmäler skolor på grund av bristande stöd till elev med behov av särskilt stöd.

Enligt en kartläggning som SVT Nyheter gjort kom det mellan 2013 och 2015 in 2.838 anmälningar till Skolinspektionen i hela Sverige och bara i Halland var det drygt 101 anmälningar. Av dem fick varannan rätt.

När skolan inte fungerar

– De vanligaste bristerna är att skolorna är för långsamma när de utreder barnens behov och att de inte följer alla de åtgärder som utredningarna ställt som krav, säger Elizabeth Malmstedt enhetschef för anmälningsärenden till SVT Nyheter.

Ett fall var i Falkenbergs kommun där en skola sagt att en elev fått tillgång till extra stödlärare, särskilt anpassat material och att eleven fått intensiv matematik fastän varken elev eller familj kände till något av det. Familjen valde att anmäla och fick rätt från Skolinspektören.

Läs också: Kampen för Myra

Oavsett en anmälan menar Elizabeth Malmstedt att det är barnets rättighet att få gå till skolan och få det stöd det behöver. Trots det har flera föräldrar rapporterat att de får slå sig blodiga för att deras barn med exempelvis autism ska få gå på skolan.

– Skollagstiftningen ger ju barn en rättighet som ska vara oberoende av föräldrarnas förmåga och engagemang så det är ju inte bra, fortsätter Elizabeth Malmstedt.

Det lönar sig att anmäla

Mellan år 2013 och 2015 gjordes det 101 anmälningar i Halland till skolinspektionen för bristande stöd till elever. Varav drygt 55 procent familjer fick rätt i sin kritik.

Bland annat skriver en familj i Halmstad i sin anmälan att eleven fick gå med skolans vaktmästare som extra stöd och efteråt ha blivit felaktigt placerad i en verksamhet på en annan skola för barn med en helt annan problematik. Familjen fick efter en anmälan till skolinspektören rätt och skolan fick några månader på sig att åtgärda felen.

Läs också: Grundskolechefen i varberg om Skolinspektionens kritik

Så många har fått rätt i Halland

2013-2015 gjordes totalt 104 anmälningar till Skolinspektionen mot skolor i Halland gällande brister i särskilt stöd. 56 av dem ledde till kritik. Så här fördelade det sig per kommun:

Laholm: 11 anmälningar, 5 fällningar (45%)

Halmstad: 27 anmälningar, 13 fällningar (48%)

Hylte: 7 anmälningar, 6 fällningar (86%)

Falkenberg: 7 anmälningar, 5 fällningar (71%)

Varberg: 26 anmälningar, 13 fällningar (50%)

Kungsbacka: 26 anmälningar, 14 fällningar (54%)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

När skolan inte fungerar

Mer i ämnet