Foto: SVT

Hallands vara eller inte vara

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen presenteras Sverigekartan med förslag till ny regionindelning. Halland är ett av länen där motståndet varit störst. Men det varierar beroende på om du åker längst ner i söder eller längst upp i norr.

– Jag har inte hört någon presentera vilka fördelar vi skulle få genom en sammanslagning. Vi vill ha närheten och vi vill ha snabba beslut och vi vill ha kännedomen om människorna som fattar besluten, säger Ingemo Johansson från Hasslöv, som ligger längst ner i södra ändan av det vi nu kallar Hallands län.

– Det är lätt att bli överkörd på landet i småorter. Det här med att hela Sverige ska leva har man glömt helt, säger Ros-Marie Gustavsson från Hasslöv.

Ny regionindelning

Vill ha kvar Halland

Är det här något som man pratar om?

– Jag har inte hört någon i min bekantskapskrets som säger att det kommer bli jättebra om vi ska tillhöra Skåne, Västra Götaland eller ett stort Smålandslän. De jag känner vill ha kvar Halland, säger Ingemo Johansson.

Förslag på ny Sverigekarta

På onsdag presenterar den av regeringen tillsatta Indelningskommittén sin nya Sverigekarta med förslag på hur dagens 21 län ska bli färre.

Halland är ett av länen där motståndet varit störst. Men det finns även oro i norr – för scenariot en enda stor norrländsk region. Och många värmlänningar och smålänningar är också nervösa inför morgondagen. 

Halländska politiker eniga

Motståndet mot storregionen är stort även på politiska nivå i Halland. Samtliga partier står bakom den delegation som åker till Stockholm för att försvara länet.

– Vi åker såklart upp med förhoppningen att Halland ska få vara kvar, säger Lisel-Lotte Bensköld (S), regionråd i Halland.

– Den som tar på sig att rita om kartan på ett så tunt material, får ett väldigt stort ansvar på sina axlar, säger Mats Eriksson (M), regionråd i Halland.

Bättre eller sämre för sjukvården?

Syftet med färre län är enligt regeringen att skapa mer effektiva organisationer för bland annat sjukvården.

– Tittar vi 10,20 och 30 år tillbaka har vi goda resultat inom tillväxt och utveckling i samhället och även inom hälso och sjukvården. Inget talar för att det bli bättre om det blir större, säger Mats Eriksson (M).

Vill tillhöra Västra Götaland

Men i norra länsändan och Kungsbacka är det inte lika självklart vilket län man önskar tillhöra.

– Västra Götalands län. Geografiskt är vi närmast, vi har samarbete när det gäller idrott och föreningsliv och de flesta som bor här jobbar där. Halland har inte med oss att göra riktigt, säger Hans Johansson från Kungsbacka.

– Definitivt Västra Götalands län, eftersom vi har närmare till Göteborg. Halmstad där besluten hamnar ligger alldeles för långt från oss, säger Bengt Löf, från Kungsbacka.

Hallänning i själ och hjärta

– Jag tycker att vi ska tillhöra Halland. Vi har det bra i Halland och vi har bra sjukvård. Jag är hallänning och är född här och vill vara det alltid, säger Gladys Larsson från Kungsbacka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny regionindelning

Mer i ämnet