Stor frustration från fackförbundet kommunal då Halmstad kommun nekar gå med på undersköterskors nationella lönesatsning. Foto: TT

Halmstad nekar 330 undersköterskor lönesatsning

Uppdaterad
Publicerad

Alla de anställda är undersköterskor efter att gått gymnasieprogrammet Vård och omsorg. Vissa jobbar med äldre och andra med funktionsnedsatta. Därför reagerar facket med ilska när Halmstad kommun gör en indelning bland dem och nekar 330 undersköterskor ytterligare 500 kr i lönekuvertet.

– Det är med stor frustration och besvikelse vi lämnar förhandlingen. Vi har verkligen försökt, säger Carin Söderberg, Kommunal. 

Årets löneavtal ger 520 kr till alla kommunanställda. Därtill har undersköterskorna genom en nationell satsning rätt till 500 kr extra i höjning för att man är yrkesutbildad. Halmstad kommun tycker det blir för dyrt. Kommunen har valt att enbart ge de extra 500 kronorna till de med yrkestitel: undersköterska vilken bland annat gäller de inom äldreomsorgen. En tolkning av avtalet menar facket som understryker att även personliga assistenter och personal som jobbar med funktionsnedsatta och i gruppbostäder för har samma utbildning.

– Halmstad är Sveriges fjärde rikaste kommun. Det är en tråkig signal och en tråkig värdering i beslutet, säger Carin Söderberg från Kommunal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.