Malin Bengnér är biträdande smittskyddsläkare på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Hon höjer ett varningens finger över den nya hamburgertrenden.
– Nötfärs kan innehålla Ehec som man kan bli ordentligt sjuk av. Den kan vara farlig så till vida att den inte bara ger magsjuka och diarré, utan även i vissa fall kan ge ett syndrom som drabbar njurar och blodet så att man kan bli riktigt svårt sjuk. Det är något som framförallt drabbar de små barnen, säger hon.
”Blivit populärt”
De senaste åren har det i såväl matlagningsprogram som på restauranger och i våra hem varit populärt med hamburgare som serveras rosa-röda.
SVT gick ut i centrala Halmstad för att höra hur folk vill ha sin hamburgare tillredd. Och åsikterna i frågan går isär.
– Den får inte vara för röd men inte heller så seg. Så medium brukar jag välja, säger Emma Andersson.
Jonas Berling föredarar en hamburgare som är medium-rare.
– Jag tänker inte så mycket på smittor. Jag tror inte att risken är så stor att bli smittad här i Sverige. Det är gott med lite rött kött faktiskt, säger han.
Värre med färs
Malin Bengnér berättar att problemet med Ehec-bakterier är att de kan sätta sig på utsidan av köttstycken. Bakterierna försvinner så snart man steker köttbiten, men blandas in om man gör färs av den.
Om man vill äta en rosa stek, det är inte alls samma fara då?
– Nej det är inte samma fara. Mitt inne i köttet finns det väldigt sällan några bakterier, så det ser jag inte som någon större risk, säger Malin Bengnér.