Under 2015 anlände runt 163.000 människor till Sverige för att söka asyl. Av dessa var 48.149 kvinnor, enligt statistiken från Migrationsverket.
– De här kvinnorna är sårbara och utsatta i samhället och de kan uppleva vården som opersonlig med kulturella och språkliga barriärer. Och sjuksköterskan, som möter dem dagligen, står inför kulturella och kommunikativa utmaningar, säger Hanna Eriksson Lilja.
Bästa examensarbete
Studenterna Hanna Eriksson Lilja och Sara Lundqvist har undersökt utmaningar för morgondagens sjuksköterska och har gjort en studie om omvårdnadsbehovet hos kvinnliga asylsökande och kvinnliga flyktingar.
De har tilldelats stipendier för bästa examensarbete på kandidatnivå. Under förra veckan tilldelades de diplom under en ceremoni på högskolan.
– Det känns otroligt! Vi hade tio veckor på oss att göra den här forskningen och vi vågade verkligen inte hoppas på att vårt arbete skulle vara det bästa, berättar Hanna Eriksson Lilja.
Mer utbildning och kunskap
De två studenterna har kommit fram att det är nödvändigt mer utbildning och ökad kunskap om transkulturell omvårdnad för kvinnliga asylsökande och kvinnliga flyktingar för att kunna bedriva god omvårdnaden.
– Vår litteraturstudie består av fem olika teman: Förstå olikheter, Överkomma barriärer, Tyst lidande, Känsliga ämnen och Utebliven vård där vi, bland annat, beskriver barriärer som uppkommit på grund av kulturella skillnader, svårigheter i kommunikation, omfattningen av psykisk ohälsa, och faktorer som är avgörande i vårdsökande för dessa kvinnor, säger Hanna Eriksson Lilja.
Sjuksköterskor måste, enligt Hanna Eriksson Lilja, vara öppen för kulturella skillnader och icke verbal kommunikation för att förstå patientens behov.
– För att möta omvårdnadsbehovet hos dessa kvinnor tycker vi att det krävs mer forskning inom ämnet samt utbildning inom kulturkompetens för sjuksköterskor. Vi hoppas att vår studie kommer att vara till nytta i framtiden för att nå en djupare förståelse om vad denna kvinnor behöver i omvården.