Lantbrukaren Hans Svensson och ett oljepalmsplantage på Sumatra. Foto: Privat/TT

Hans mjölkgård är helt fri från palmolja

Uppdaterad
Publicerad

Lantbrukaren Hans Svensson utanför Ullared har aktivt valt bort att köpa djurfoder som innehåller palmolja och soja.

– Jag får ihop min meny till korna ändå, säger han till SVT Nyheter Halland.

Hans Svensson har varit mjölkbonde i 20 år. Till vardags driver han sin gård med 70 mjölkkor i Hjärtared utanför Ullared. Han tycker det är viktigt att välja bort sådana produkter som leder till att regnskog skövlas och den biologiska mångfalden förstörs.

– Vi har sedan två, tre år tillbaka valt bort både soja och palmolja. Jag köper foder som är producerat i Sverige eller i vart fall Europa, säger han. Jag får ihop min meny till korna ändå, säger han.

Ullared

En billig råvara

Anders Richardsson, regionordförande för Lantbrukarnas Riksförbund i Halland, menar att det finns en trend bland svenska lantbrukare att helt eller delvis välja bort palmolja och soja eftersom det är negativt för klimatet. Det är dock svårt för vissa att välja bort det helt, menar han.

– Det handlar främst om näringsvärdet i fodret, att vårt eget foder inte har likvärdiga aminosyror, säger Anders Richardsson.

Läs också: Allt fler bönder väljer bort palmolja

Hans Svensson delar den synen, men tror även att det handlar om pengar i slutänden.

– Det är billiga råvaror, och det finns säkert lantbrukare som har andra blandningar som kanske behöver proteinrik soja för att det ska vara allra mest optimalt. Men för min del är det inga problem, det blir inte dyrare så jag förlorar inte ekonomiskt på det. Jag är en vanlig Arla-bonde, jag får ingenting för det här. Det är ett rent ställningstagande från min sida, säger han.

Balanserad kost till korna

Även fast han väljer bort importerat foder med hög proteinhalt till korna, får djuren en balanserad kost ändå, menar Hans Svensson.

– Det håller vi koll på så att de ska må bra. Det behövs ingen soja för det. Allra mest får de ensilage, alltså konserverat gräs, som jag odlar själv och resten är det mest kraftfoder baserat på spannmålsprodukter, säger Hans Svensson.

Han vill även tillägga att det inte bara är lantbrukarna som kan göra sin del för klimatet.

– I den här stora debatten med klimatpåverkan med vegetarisk mat och veganmat är ju till exempel soja vanligt. I så fall tycker jag inte det är legitimt att äta soja då heller, säger Hans Svensson och fortsätter:

– Allt det här är en kunskapsfråga. Jag menar, allt i från jag som mjölkbonde till konsumenten. Allting hänger samman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ullared

Mer i ämnet