Tyra har tagit plats i pappa Christian Jeppssons knä. På bilden syns även barnen Lova och Isac. Foto: SVT

Trebarnspappans nätsuccé har blivit bok

Uppdaterad
Publicerad

Trebarnspappan Christian Jeppsson i Haverdal har alltid berättat egenskrivna sagor för sina barn. För drygt ett och ett halvt år sedan spelade han in några av sagorna med sin mobil och lade ut dem på internet. Den saga som hittills fått flest visningar har nu blivit bok.

– Det känns jättehäftigt. Det är härligt att kunna sälja sin egna produkt som man brinner för, säger Christian Jeppsson till SVT Nyheter Halland.

Att bli författare hade Christian inga tankar på när han skapade sina sagor, men flera personer som kommenterade internetklippen uppmanade honom. Han skrev därför flera manus som han sedan skickade iväg till olika förlag.

Till en början var det svårt att hitta ett förlag som ville ge ut hans bok. Men till slut lossnade det och efter att ha fått kontakt med Johanna Sandberg, som har skapat bilderna till boken, föll valet på ett förlag som hon arbetat med tidigare.

Succé på Youtube

Den saga som nu blivit bok heter Lova och kattungen och handlar om en flicka som drömmer om att få en egen katt. Den är hans mest sedda klipp med drygt 15.000 visningar på Youtube. 

Boken har givits ut i så kallad hybridform vilket i det här fallet innebär att Christian Jeppsson själv bekostar tryckningen och sköter marknadsföringen. Förlagets roll är bland annat att ha hand om lagring och distribution. För det får förlaget tio procent av försäljningsintäkterna från handeln.

– Jag ser det som en hobby. Hela projektet har fört med sig mycket positivt för mig och mina barn och det ser jag som vinsten med det här, säger han.

Barnen med i sagorna

Christan Jeppssons sagor engagerar hela familjen och hans barn Lova, Tyra och Isac Jeppsson förekommer alla i någon av hans sagor.

– Det är kul. Man tänker på sig själv när man läser och det är roligt, säger Isac.

I framtiden vill Christian gärna ge ut fler böcker.

– Jag har redan gjort en bok som praktiskt taget är klar. Men först vill jag prova vingarna med den här boken och se om den fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.