Foto: TT

Kommunen: ”Bada inte vid Hagön och Haverdal”

Uppdaterad
Publicerad

Två badplatser i Halmstad har fått omdömet otjänligt vid senaste provtagningen av badvattnet. Kommunen avråder därför från bad tills vidare.

Det är i Haverdal och på Hagön som de senaste badvattenproverna visar på höga halter av bakterier. Framförallt vid Hagön är tarmbakterierna e-coli och intestinala enterokocker långt över gränsvärdena.

Informationsskyltar ska nu sättas upp vid de aktuella stränderna och nya prover ska tas och analyseras inom kort. Och tills dess väljer alltså kommunen att avråda från bad.

– Vi tycker inte det är lämpligt att bada där just nu utan rekommenderar att folk väljer en annan badplats tills vidare, säger Sofia Warpman, avdelningschef på teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstad, i ett pressmeddelande.

Svar tidigast imorgon

Under måndagen har man tagit nya prover men provsvaren kommer tidigast imorgon.

– Omproven är på labbet för analys och i bästa fall får vi svar redan imorgon. Men det kan dröja någon dag till, säger Anna Wallefors, kommunikationsstrateg.

Kommunens avrådan kommer också att kvarstå fram tills dess att man fått de nya provsvaren.

Otjänlig badplats i Varberg

Även i Varberg är en badplats i nuläget markerad som otjänlig på Havs- och vattenmyndighetens webbsida Badplatsen.

– Efter att vi fick provsvaren i torsdags gjorde vi nya prover och jag har precis fått preliminärt svar på dem som säger att vattnet är tjänligt igen. Det kan ha varit någon tillfällig förorening precis vid provtillfällen, säger Jenny Bergström på Varbergs kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.