Foto: SVT

Här är de farligaste vägarna i Halland

Uppdaterad
Publicerad

I helgen omkom en kvinna norr om Varberg på en av de mest olycksdrabbade vägarna i Sverige. Nu gör polisen och Trafikverket en gemensam satsning för att minska antalet olyckor på de farligaste vägarna i länet.

– Vi kommer ta kontroller på utvalda vägsträckor med olika intervall, både dagar, kvällar och nätter. Samtidigt kommer vi ha dold övervakning och kameror, säger Thomas Blomdahl vid polisen i Halland.

Två av Sveriges farligaste vägar finns i Halland

En sammanställning som Motormännens riksförbund har gjort visar att det totalt finns 11 mil farlig väg i Halland. Motormännen har även utsett de 24 farligaste vägarna i Sverige. Två av dem ligger i Halland, väg 41 norr som går mellan Varberg och Borås samt väg 15 som går från Halmstad till Karlshamn.

Vad kan göra vägarna mindre farliga?

– Det sparar många liv om man hela tiden underhåller vägar och jobbar mer med avskiljningsräcke. Men det absolut viktigaste är att sänka medelhastigheten, säger Thomas Blomdahl.

Definiton: Farlig väg

  • En statlig vägsträcka som inte är mötesseparerad
  • Minst 4.000 fordon kör där per dygn
  • Hastighetsbegränsningen är 80 kilometer i timmen eller högre

Källa: Motormännens riksförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.