Jodå, Emily Lundström kan få ner både barn och matvaror i cykelvagnen, eller i lastcykeln, som bilden till vänster visar. Foto: PRIVAT/SVT

Familjen Lundström sålde bilen och köpte cykel

Uppdaterad
Publicerad

Vad kan vi säga till barnen i framtiden att vi gjorde för klimatet? Den frågan fick familjen Lundström att sälja bilen och börja cykla. Idag berättar de om sitt livsval på Ekodagen i Halmstad.

Familjen Lundström bor på Kärleken i Halmstad och består av Emily, Jens och deras två barn, 1,5 och 6 år gamla.

Fram till oktober i fjol var de, likt många andra barnfamiljer, bilberoende för de vardagliga förflyttningarna mellan jobb, skola, förskola, mataffär och hemmet.

– Förra sommaren vi började diskutera det här. Vi hade tittat på flera klimatfilmer och frågade oss vad vi själva gör för att motverka klimathotet. Vad kan vi säga till våra barn i framtiden att vi gjorde, säger Emily Lundström.

Senare på hösten sålde de helt enkelt bilen och köpte elcyklar.

Ekodagen

Till viss del använder de nu kollektivtrafik men i vardagen är det framförallt cyklarna som rullar. Förra veckan kunde de fira ettårsjubileum utan bil. De bloggar själva om sitt nya liv och i dag, lördag, deltar de i Ekodagen på Halmstad stadsbibliotek för att berätta om hur deras livsval har påverkat vardagen.

Jens och Emily snittar nu på mellan en och två mil på cykel per dag. Ett antal gånger under det här året har de ”fuskat” och hyrt bil för att ta sig till Emilys föräldrar som bor på landet i Skåne dit ingen kollektivtrafik går. Men då har det varit en miljöbil, poängterar Emily.

Hur stor insats tror du att ni gjort för miljön under det här året?

– Ja, det skulle man ju vilja räkna ut på något sätt. Vi vet hur långt våra elcyklar har rullat. Min man som har lite längre till jobbet än jag har cyklat omkring 200 mil och jag ligger på 170.

När förbannade du senast beslutet att sälja bilen?

– I morse när jag såg att det regnade. Men när man väl fått på sig regnkläder och kommit ut är det inte så farligt ändå. Det är mest när man först sticker ut huvudet på morgonen som det känns jobbigt.

Ny bil?

Från den närmaste omgivningen är det framförallt två reaktioner som dominerar.

– Antingen frågar de när vi ska skaffa bil igen, eller så undrar de om vi behöver pengar eftersom vi sålt bilen.

Målet från början var att de skulle vara utan bil i ett år och den tidsgränsen är alltså uppnådd nu.

Så hur blir det i framtiden, kommer ni att köpa en ny bil?

– Ja, det är ju den stora frågan. Vi pratar om det. Men då ska det vara en riktig miljöbil och där håller vi på och diskuterar vilket alternativ som är bäst, säger Emily Lundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.