Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan AI hjälpa personalen på ögonmottagningen på Halmstad sjukhus? Följ med till mottagningen och träffa överläkaren Joanna von Hofsten i klippet. Foto: Emelie Skoog/SVT

Här kan AI hjälpa ögonläkaren – kortare kötid för diabetiker i Halland

Publicerad

För att förhindra synförändringar och blindhet hos diabetiker genomförs regelbundna ögonundersökningar. Men under de senaste två åren har kön blivit längre till ögonmottagningen på Halmstad sjukhus. Nu hoppas personalen att artificiell intelligens, AI, ska kunna göra vården mer effektiv inom ett år.

Starta klippet ovan för att följa med till ögonmottagningen på Halmstads sjukhus och höra överläkaren Joanna von Hofsten berätta om vad AI:n ska göra.

Vid undersökningen fotograferas ögats bakre del där näthinnan sitter med en särskild ögonbottenkamera. Då kan ögats blodkärl granskas för att upptäcka tecken på skador och sjukdom.

Genom att regelbundet undersöka ögonen kan förändringarna upptäckas tidigt, innan de har börjat ge besvär.

Vad är Diabetesretinopati?

• Diabetesretinopati betyder att det finns förändringar i ögats näthinna som orsakas av diabetes.

• Förändringarna kan skada näthinnans blodkärl. Du kan få dimsyn, grumlingar eller fläckar i synfältet. I värsta fall kan du bli blind.

• Diabetesretinopati kan behandlas med sprutor, laser eller operation.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.