En sjunde person blev idag häktad i Varbergs tingrätt. Foto: TT

Åtta misstänkta för knarkfabrik

Uppdaterad
Publicerad

I dag häktades ytterligare en man efter tillslaget i Vessigebro i januari.

Det var den 21 januari som polisen slog till mot en byggnad i Vessigebro utanför Falkenberg. Där inne pågick en cannabisodling i stor skala.

På platsen greps också den förste misstänkte gärningsmannen, en 26-årig göteborgare, som gick rakt i polisens fälla. Han tros vara en av hjärnorna bakom knarkfabriken. Själv har han nekat sin inblandning i cannabisodlingen, och förklarat det med att han hade andra ärenden till platsen.

Läs mer: Häktad för knarkfabrik i Vessigebro

Åtta misstänkta

Sedan har fler personer efter hand kunnat knytas till knarktillverkningen, alla hemmahörande i Göteborg. I dag är totalt åtta personer misstänkta i härvan, varav sju sitter häktade bakom lås och bom. Flera av dem nekar och har förgäves överklagat häktningarna.

Försökt låsa in tre gånger

Det var tredje gången gillt som åklagaren försökte häkta den sjunde mannen som Varbergs tingsrätt beslutade häkta idag.

Mannen i fråga, en 29-årig göteborgare, har nämligen anhållits och begärts häktad två gånger tidigare under utredningens gång. Men domstolen har varje gång underkänt bevisning och släppt honom på fri fot.

– Det är nya omständigheter i utredningen som gör att vi nu begär honom häktad igen, säger åklagare Klas Lundgren.

Minst fem kilo knark

I övrigt är det inte mycket som avslöjas av åklagaren i den här utredningen. Mängden narkotika som framställts på plats hålls hemlig.

– Det är en mängd som i vart fall överstiger gränsen för grovt narkotikabrott, och för cannabis ligger det på fem kilo, säger Klas Lundgren.

Vilka nya omständigheter som gör att polis och åklagare nu gör ett tredje försök att få mannen häktad vill han inte gå in på.

29-åringen är den enda i sällskapet som inte tidigare är dömd för andra brott.

En av männen är så sent som i mars dömd till sex års fängelse för ett annat grovt narkotikabrott. Två män är också tidigare dömda för grov ekonomisk brottslighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.