Tony Karlsson, ordförande i Halmstad BK. Foto: TT/SVT

HBK agerar efter signaler om organiserad brottslighet

Uppdaterad
Publicerad

HBK kallar till spelarmöte efter polisuppgifter om att kriminella gäng försöker nästla sig in i svensk elitfotboll genom att ”äga spelare”.

Det var när klubbarnas samarbetsförening Svensk elitfotboll träffades förra veckan som polisen informerade om nya signaler på att kriminella organisationer försöker ta sig in i svensk elitfotboll.

Grovt kriminella med koppling till organiserad brottslighet ska ha gett sig in på agentmarknaden för att ”äga fotbollsspelare”. Vid spelarövergångar kan stora summor hamna i händerna på kriminella gäng.

– Man försöker binda personer till sig och man försöker få hållhakar. Skulle inte det fungera är nästa steg ofta att man blir mer hotfull och kanske till och med en ren utpressning, säger Fredrik Gårdare, som leder polisens insats mot kriminella i idrottsmiljö, till sajten Fotbollskanalen.se.

”Känns olustigt”

Ordföranden i Halmstad BK, Tony Karlsson, var på plats och tog del av polisinformationen.

Blev du förvånad?

– Nej, kanske inte egentligen. Vi är i en sektor av näringslivet där det är ganska stora pengar emellanåt och det är klart att det är attraktivt för många. Men det känns olustigt, säger han.

Han tror inte att HBK har blivit utsatt för försök. Men med ett av Allsvenskans yngsta lag – och en internationellt eftertraktad spelare som Sead Haksabanovic i truppen – finns det anledning att vara på sin vakt.

– Eftersom vi har ett antal talanger som är intressanta ur ett ett europeisk perspektiv kommer vi under morgondagen hålla ett möte med spelarna. Jag kommer uppmana dem att komma till oss om det är något som känns märkligt, säger han.

Vill se kvalitetsmärkning av agenter

Ett problem, som han ser det, är att agentmarknaden i dag är avreglerad.

– Det är en speciell bransch eftersom det inte finns någon auktorisation som det fanns tidigare. Det är en bransch med mycket konstigheter. Även globaliseringen slår ju igenom här. Det ringer folk från många länder och det är svårt att hålla koll på vem alla är och vad de går för. 

Enligt Tony Karlsson diskuterade elitklubbarna med anledning av polisinformationen att införa någon form av märkning av ärliga agenter.

– Någon form av Svanen-märkning skulle man kunna införa, om du förstår jämförelsen. Vissa av agenterna är jätteduktiga och det är synd om de ska dras i smutsen av det här, säger Tony Karlsson.

Se även: Hela inslaget om HBK:s spelarmöte

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.