Foto: Edvard Björkqvist

Hon skriver om liv och död

Uppdaterad
Publicerad

– Efter förra boken om självmord blev jag intresserad av vad det var som ledde fram till att någon försöker ta sitt liv, berättar författaren Joanna Björkqvist. Nu kommer den andra boken om självmord där hon har intervjuat personer som har försökt ta sitt liv.

Det är femte boken som Onsalaförfattaren Joanna Björkqvist har skrivit och den andra som handlar om självmord. I den första boken mötte hon anhöriga till personer som tagit sitt liv, nu har hon talat med åtta personer som själva försökt begå självmord eller burit på allvarliga självmordstankar.

Vill påverka

Medverkar i boken gör även en psykiatrisjuksköterska och en professor som arbetar med suicidprevention.

– Jag vill vara med och försöka påverka och jag ser boken som ett debattinlägg. Vi måste våga prata om självmord, säger Joanna Björkqvist.

100 000 bär på självmordstankar

Varje år försöker ungefär 15 000 personer i Sverige ta sitt liv och enligt forskare kan det vara 100 000 som bär självmordstankar, berättar Joanna. Och trots att riksdagen 2008 beslutade om nollvision för självmord har 10 000 tagit sitt liv och 100 000 har försökt.

Behöver hjälp i tid

Joanna Björkqvist menar att mer måste göras för att förhindra detta och för att hjälpa människorna i tid.

– Först och främst måste tillgängligheten att nå psykvården öka, för att unga människor ska behöva vänta i 10 månader är för lång tid, menar hon.

Viktigt med uppföljning

Hon menar också att uppföljning av tidigare patienter inom psykvården måste vara bättre eftersom det är många som har försökt ta sitt liv som någon gång också har varit i kontakt med psykvården.

– Det satsas alldeles för lite pengar på att hjälpa personer som mår dåligt, säger Joanna Björkqvist.

– 85-90 procent av dem som gjort självmordsförsök dör senare av andra orsaker och försöker alltså inte igen. Det går alltså att rädda människor, men insatserna måste tidigare, menar hon.

Att lyfta frågan kan hjälpa

Hur reagerar personerna i boken när du bett om att få intervjua dem?

– De som medverkar är ju väldigt sköra och en del har hoppat av då det blev för jobbigt att konfronteras med sin historia igen. Men att lyfta frågan om självmord kan hjälpa många och enligt forskare är det inte många som skulle kunna triggas att försöka ta sitt liv genom att läsa om det, menar Joanna.

Vad är det starkaste du känner när du har skrivit boken?

– Många gånger har det varit tungt att skriva ned det jag har intervjuat personerna om. Ibland har jag fått vänta flera dagar innan jag kunnat skriva ned det, men jag har känt att jag måste göra detta, säger hon.

Andra boken om självmord

Joanna har en bakgrund som lärare och journalist, men har de senaste åren jobbat mest med att skriva böcker. Fyra egna böcker har tidigare givits ut, bland annat på Grim förlag. På det förlaget, och på egen hand, jobbar hon också som redaktör för andras böcker.

Den tidigare boken om självmord ”Våra älskade orkade inte leva” och den nya boken ”När mörkret viker undan för livet”, som kommer ut i september hänger ihop.

– Jag ser dem som systrar och den nya boken ska inspirera personer som mår dåligt att hitta olika sätt att hantera sin psykiska ohälsa, säger hon.

– Allt är ju inte rosenrött när man har kommit förbi ett självmordsförsök, man har mycket att kämpa med. Det sociala sammanhanget är viktigt för att klara av det, man behöver någonstans där man känner sig hemma. Men många behöver också både terapi och mediciner, berättar Joanna.

Viktigt prata om självmord

Vem ska läsa boken?

– Den som nångång har känt att livet är så tungt att det inte är värt att leva, tänker Joanna.

– En viktig sak är också att prata med små barn om hur de mår, till exempel efter konflikter på förskolan så behöver man prata om hur barnet känner sig. 70 procent av alla självmord begås av män och det är vanligaste dödsorsaken bland män 15-44 år. Jag tror att mycket handlar om att de inte har ett språk för att kunna formulera hur de mår, säger Joanna Björkqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.