Kommunens miljökontor beslutar om en markägare får avvisa människor med skyltar eller inte. Foto: TT (arkiv)

Skyltarna du inte får sätta upp

Uppdaterad
Publicerad

”Se upp för tjuren” är okej, men till andra skyltar säger kommunen nej. Det här gäller om du funderar på att sätta upp en skylt.

Enligt allemansrätten får folk vistas i skog och mark. En skylt med texten ”Privat väg” eller ”Privat område” får inte sättas upp av markägare utan tillstånd från kommunal myndighet. (5, 12 § Lag 1998:814 med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning).

Kommunens beslut

Det är kommunens miljökontor som beslutar om en markägare får avvisa människor med skyltar. Ett undantag är om allemansrätten är satt ur spel. Främst handlar det då om områden som berörs av Brottsbalkens bestämmelser om tomt, plantering eller skadekänslig mark.

Fordon

Markägare får sätta upp skyltar med förbud mot fordonstrafik på enskild väg. Det är också tillåtet att varna för fara. Ett exempel är ”Varning för brant” eller ”Se upp för tjuren”. Enligt allemansrätten får människor vistas till fots, på cykel eller ridandes.

Stängsel

En tomtgräns kan omges med stängsel eller staket, men en markgräns med stängsel kan beträdas utan risk för straff.

Ett stängsel får inte spärra av ett område med ”betydelse för friluftslivet”. Det kan vara badplatser, strandområden och utsiktsplatser.  I annat fall kan allmänheten vända sig till länsstyrelsen för att få allemansrätten bevarad (enligt 26 kap. 11 § miljöbalken). 

Strandtomt

Mark nära vatten omfattas av strandskyddet. Inom ett strandskyddsområde som är hundra meter upp från vattenbrynet får i regel inga hus byggas utan särskild dispens från kommunen. Strandskyddet gäller hav, floder, insjöar vattendrag oavsett storlek.

På några platser, till exempel i en del tätorter, är strandskyddet borttaget men på andra platser är strandskyddet utvidgat till upp till 300 meter från strandlinjen.

Syftet med strandskyddet är att trygga allmänhetens tillgång till området och att bevara goda livsvillkor för djur och växter på land och i vatten.

Allemansrätten

Allemansrätten är inskriven i regeringsformen, i Sveriges grundlag. Den ger rätt för var och en att vistas i naturen och att i skog och mark plocka blommor, bär och svamp.

I princip ska den som rör sig i markerna och/eller plockar något, göra så utan att skada mark, växter och djur.

Det finns inskränkningar i allemansrätten, till exempel när det gäller att gå över en tomt, det vill säga omkring ett bostadshus.

I nationalparker kan det vara otillåtet att exempelvis plocka svamp från träd, men tillåtet att plocka matsvamp.

Källa: Nationalencyklopedien, Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.