Två kronor i timmen kostar det numera att parkera utanför ishallen i Kungsbacka, men för Henrik Lundberg är det inte pengarna det handlar om, utan principen.

Idrottspappa rasar mot ny P-avgift

Uppdaterad
Publicerad

Att parkera utanför Systembolaget i Kungsbacka är gratis. Men utanför ishallen och sportcentret en halv kilometer bort inför Kungsbacka kommun nu P-avgift. Helt uppåt väggarna, tycker konståkningsföräldern Henrik Lundberg.

I sommar har flera parkeringar som tidigare var gratis i innerstans ytterområden nu fått P-automater och avgift i Kungsbacka. Två kronor i timmen kostar det till exempel nu att parkera vid sportcentret och ishallen.

– Det inte pengarna som är det stora, utan det är signalen från politiker kommunala tjänstemän att man avgiftsbelägger en idrottsparkering. Den borde vara gratis, säger konståkningspappan Henrik Lundberg.

På Lndens torg, liksom i hela stadskärnan i Kungsbacka, kan du sedan i fjol somras parkera gratis i två timmar med P-skiva. På Lindens torg ligger bland annat Systembolaget.

Detta rimmar illa, tycker Henrik Lundberg – att det är gratis att parkera utanför Systembolaget, medan det ska kosta att parkera utanför en idrottsanläggning.

Förlorar 800 000 kronor

När nämnden för teknik i Kungsbacka införde P-skivorna och gratis tvåtimmarsparkering i innerstan i fjol räknades det fram att kommunen skulle förlora omkring 800 000 kronor per år.

Men då sades inget om att det skulle tas igen genom fler avgiftsbelagda parkeringar, menar Henrik Lundberg.

– Men nu slänger man upp en massa andra P-automater runt om i Kungsbacka utanför den innersta stadskärnan. Är det en finansiering av P-skivorna, det påstår man att det inte är, men det är ganska konstigt att det dyker upp i så nära samband med en P-skivelansering, säger han.

Inget samband

Moderatpolitikern Lars Thelén var en av de drivande bakom beslutet att införa tvåtimmarparkering och P-skiva ifjol.

– Det var ett vallöfte från moderaterna, säger han.

Det tillspetsade jämförelsen mellan gratisparkering för att handla på Systemet och avgiftsbeläggning vid idrottsanläggningen tycker han är irrelevant.

Avgiftsbeläggningen har inget med P-skivesatsningen att göra, hävdar han.

– Det har inget samband. De avgiftsbeläggningarna man gör nu är en korrigering av tidigare förslag som inte genomförts.

Det hade genomförts oavsett?

– Det hade genomförts oavsett. Det hör ihop med en parkeringspolicy som togs redan 2010.

Fler P-avgifter i stan

Ishallen är inte den enda parkering i stans ytterkanter som har fått nya P-automater. Även utanför kommunhuset har P-automat satts upp nyligen. Och fler kan det bli, enligt Lars Thelén. I höst ska en ny parkeringsstrategi upp till beslut och då kan parkeringskartan ritas om ytterligare.

– Jag tror att det lutar åt att större område i centralorten kommer bli avgiftsbelagd, säger Lars Thelén.

Henrik Lundberg tänker inte heller släppa kampen gratisparkering vid ishallen.

– Mitt engamgeng fortsätter tills jag fått ett annat resultat. Jag får gå den politiska vägen och påverka dem på  något sätt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.