Så här kan Ingeborg Håkansdotter ha blickat ut från fönstren på Varbergs fästning. Foto: SVT

Ingeborg Håkansdotter levde i en nordisk Game of Thrones

Uppdaterad
Publicerad

Hon var en makthungrig norsk prinsessa som under 1300-talet ville regera hela Norden från Varbergs fästning. I vår serie om halländska kvinnor har nu turen kommit till den mytomspunna hertiginnan Ingeborg Håkansdotter.

– Hon blir speciell för att hon i den positionen gör precis det som en man hade gjort. Och det är absolut inte accepterat, där överträder hon alla tabun som finns, säger Berit Ganmyr, lokalhistoriker och författare.

Ingeborg Håkansdotter var en norsk prinsessa och hertiginna av Halland. Hon var också den första mäktiga kvinnan i Halland som är känd.

Kvinnor i Halland

– Det är en fascinerande kvinna som har gett upphov till mycket fantasier just för att hon var kvinna. När man skrev om henne historiskt blev man så fascinerad av henne så man hittade på en massa saker om hur hon kunde ha varit.

Ingen vet hur Ingeborg var som person men hon har i flera historiebeskrivningar målats upp som upprorisk och makthungrig.

– Särskilt våra stora författare Heidenstam och Strindberg skrev om henne och de förfasade sig. De såg en henne som en härsklysten kungamoder. Och om hon inte var det så var hon ett bortkollrat våp i händerna på männen, berättar Berit Ganmyr. 

Ingeborgs första make Erik Magnusson dog när Ingeborg var 17 år. Hon blev då ensam kvar med två små barn. 

– Då kunde hon ha dragit sig tillbaka och satt sig på något kloster någonstans och låtit någon annan uppfostra barnen. Men i stället klev hon fram och tog makten. Hon ville fortsätta sin avlidne makes politik, att lägga så mycket som möjligt under sig av de tre nordiska rikena Danmark, Sverige och Norge.

Berit Ganmyr är lokalhistoriker och författare. Foto: SVT

Så småningom ledsnade några män i riksrådet på Ingeborgs politik. 

– När Ingeborg då hade haft den absoluta makten i Sverige och Norge så kom man fram till att hon hädanefter inte ska ha mer makt än tidigare drottningar och kungamödrar haft.

”En Angela Merkel-typ”

Det antas att Varberg och fästningen haft en särskild betydelse för Ingeborg. 

– Hon reser som alla makthavare på den här tiden för att kontrollera sina områden. Man måste resa runt själv. Men när hon inte reser är hon här (på Varbergs fästning, reds.anm.). Under andra halvan av sitt liv när hennes andra make hade mördats kommer hon att vara mestadels i Halland.

Vem hade Ingeborg varit idag?

– En Angela Merkel-typ. Hon var bestämd och med en ideologi som hon genomförde, hon bytte inte sida. Hon hade bestämt sig för en nordisk union. Men det är inga demokratiska samhällen det handlar om utan här är verkligheten brutal och krigen våldsamma, och man lägger under sig det man kan.

– Hon levde i en nordisk Game of Thrones eller Rosornas krig. Hade detta utspelat sig i England hade Shakespeare skrivit om henne.

Ingeborg Håkansdotter dog 60 år gammal 1361. Hennes gravplats är okänd.

Det här är del två av fem i SVT Nyheter Hallands reportageserie Kvinnor i Halland som vi publicerar under veckan runt internationella kvinnodagen. Resten kan du se här nedanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnor i Halland

Mer i ämnet