My Lindström, som själv har tolv tamråttor, menar att det finns mycket okunskap och fördomar om råttor som husdjur. Foto: TT/Privat

Inslag om råttor väckte starka känslor

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen publicerade SVT Nyheter Halland en artikel och ett tv-inslag om Anna-Maria Ramnemark från Oskarström som har brunråttor som husdjur. Redaktionen fick många reaktioner efter publiceringen av inslaget, något som visar att ämnet väcker känslor.

De flesta reaktionerna handlade om ett faktafel där vi berättade att Anna-Maria Ramnemark hade svartråttor hemma. Det var inte korrekt, det handlar om tama brunråttor och ingenting annat. Detta korrigerade vi i den ursprungliga artikeln.

”De är hemskt intelligenta”

My Lindström, som själv har tolv tamråttor, var en av de som hörde av sig till SVT Nyheter Halland efter att ha sett inslaget. Hon menar att det finns mycket okunskap och fördomar om råttor som husdjur. Hon och flera andra reagerade på det de tyckte kunde uppfattas som att tamråttor jämställdes med vilda råttor.

– Vi är många som försöker sprida korrekt information om tamråttor för att sudda ut deras dåliga rykte, säger My Lindström.

Hon berättar att faktafelet i inslaget om tam- och svartråttor är det minsta problemet. Enligt henne handlade det mer om att tamråttor framställdes som bitska djur som man måste se till att hålla sysselsatta för att förhindra bråk. My Lindström vill se till att fördomar suddas ut.

– Lyft fram alla positiva sidor av tamråttan som husdjur. De är sociala och tillgivna djur med oerhört stora personligheter i väldigt små kroppar. Råttor är hemskt intelligenta och kan klickertränas precis som hundar till att lära sig de mest fantastiska tricks. De kan skratta om man busar med dem, och studier har visat att råttor visar empatisk förmåga genom att rädda artfränder från obehag även om de själva inte vinner något på det. Det säger en del, menar My Lindström.

Hon menar att råttor är sociala djur som påminner om människor.

Vilka reaktioner brukar du få när du berättar att du har tamråttor hemma?

– Min egen erfarenhet är att de enda som är negativt inställda till tamråttor är de som själva inte har någon personlig erfarenhet av dem. De allra flesta ändrar sig så snart de får en råtta i famnen eller får se hur råttorna busar med varandra, putsar varandra, sover tillsammans och kommer till luckan när man pratar med dem, avslutar hon.

Som hundar – i miniformat

Det var flera som hörde av sig via sociala medier efter att ha sett inslaget.

–Råttor är fantastiska djur. Som hundar i miniformat, skriver användaren Maria.

Under dagen har vi varit i kontakt med flera av de som hört av sig med synpunkter. Vi har försökt svara på de flesta av kommentarerna. Annabelle skriver till SVT Nyheter Halland genom sociala medier:

–Det här är helt klart anledningen till varför SVT och Sveriges Radio står högst i kurs i trovärdighet. För ni är bäst när det gäller. Tack för er lyhördhet och för er respons.

Får ofta försvara tamråttan

Vi har pratat med Anna-Maria Ramnemark som berättar om varför hon från början ville vara med i inslaget.

– Jag ville sprida bättre rykte om tamråttan efter som att det är ett sådant bra husdjur. Vi som har tamråttor är trötta på att ständigt försvara varför vi har dem. Nu rynkar folk ofta på näsan när de ser våra husdjur. Jag vill visa upp en mer positiv bild av tamråttan, säger Anna-Maria Ramnemark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.