Södra Cell Värö Foto: TT

Inspektion kritiserar Värö bruk – krav på bättring

Uppdaterad
Publicerad

En man dog när han fick ett halvt ton tungt rör över sig tidigare i juni. Nu får arbetsgivaren kritik av Arbetsmiljöverket för brister i samordningen efter flera allvarliga olyckor.

Tidigare i juni dog en rörmontör på Värö bruk och några dagar senare föll en annan man flera meter i samband med en stor utbyggnad. Men det slutade inte där. Ytterliggare efter några dagar kördes en man till sjukhus när han skadade handen i en cistern.

Läs mer: Fick ett halvt ton över sig – avled

Ökad personalstyrka

De allvarliga olyckorna inträffade i samband med en utbyggnad på Värö bruk. Normalt sett är personalstyrkan på 350 personer, men då var den istället på 3000.

– Klart att vi ser jätteallvarligt på det här, det som hände i dag var ju också ett allvarligt tillbud, sa platschefen Jonas Eriksson som berättade att en underleverantör byggde åt Södra cell.

Kritik från Arbetsmiljöverket

Olyckorna rubricerades som arbetsplatsolyckor och utreddes av polis och Arbetsmiljöverket, som nu kommer med krav på åtgärder mot arbetsgivaren, rapporter P4 Halland.

Inspektionen från arbetsmiljöverket konstaterar brister i samordningen på det stora bygget där underentreprenörer och under-underentreprenörer inte talar samma språk. Kravet är att arbetsgivaren augusti Södra skogsägarna senast den 12 redovisar åtgärder för ”överbrygga språkförbristning och olika inställning till säkerhet som kan rymmas inom kulturella skillnader”.

Ytterliggare krav

Tidigare i maj anmälde en anställd på arbetsplatsen ett tillbud då personal från ett annat företag skulle köra en pump, medvetna om att det skulle komma ut gas vid utloppet utan att spärra av riskområdet, och trots att flera arbetstagare befann sig onom området. Nu begär Arbetsmiljöverket att företaget gör en utredning som ska vara färdig senast 29 juli.

– En del blev exponerade för den här gasen, det var dålig samordning, säger arbetsmiljöinspektören Håkan Alsterhall som driver de flesta ärendena kring Värö bruk.

– Det är olika arbetsgivare som råkat ut för incidenter, det är en fruktansvärt stor arbetsplats,.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.