Jessica Johansson vann sin semifinal med 13-11. Foto: SVT

Jessica Johansson fick silver i Boule-EM

Uppdaterad
Publicerad

Både på herr- och damsidan spelade svenskar semifinal i Boule-EM i Halmstad. Rickard Nilsson fick se sig besegrad men Jessica Johansson gick vidare till final. Men där blev motståndet för tufft.

I kvartsfinalen slog Jessica Johansson ut en av favoriterna, Frankrikes Audrey Bandiera.

– Ja kom in ett skönt flow och spelade ganska stabilt, säger hon.

Det starka spelet från kvartsfinalen tog hon med sig in i semifinalen och drog iväg till en 9-1 ledning mot belgiska Natachsa Kazmierczak. En taktisk omställning av belgiskan tog henne tillbaka in i matchen och det blev en utdragen tillställning

– Hon ändrade spelet lite och kom ikapp. Det blev lite mycket nerver på slutet och jag kunde avgjort tidigare, säger Jessica Johansson.

Final i eftermiddag

Avgörandet kom med siffrorna 13-11 och det var en märkbart lättad Jessica Johansson efter matchen.

– Det känns jättebra. Framförallt skönt att försöka få revansch på Yolanda  Matarranz, efter att ha förlorat de två senaste matcherna, säger Jessica Johansson efter semifinalen.

Under eftermiddagen spelade hon final mot den regerande världsmästaren från Spanien, Yolanda Matarranz. Jessica Johansson har mött henne tidigare under turneringen och då blev det förlust med knappa 12-13. I finalen blev spanjorskan – som gick obesegrad genom hela turneringen – allt för svår för Jessica Johansson. Det blev förlust. Den här gången med siffrorna 13-2.

–  Jag kom inte in i den fokusbubblan jag har haft under de tidigare matcherna. Mycket nerver gjorde att jag inte hade det där distinkta som krävs. Det har varit mycket tuffa fighter den här helgen och det har nog tagit mycket energi, säger Jessica Johansson.

Hur känns det nu precis efter matchen?

–  Jag är nöjd med ett silver men jag skulle vilja prestera lite bättre, säger Jessica Johansson.

Brons på herrsidan

På herrsidan mötte Rickard Nilsson belgaren Jérémy Pardoen i kvartsfinal.

– Vår coach är från Belgien så jag fick lite tips från honom att inte spela på kort avstånd, eftersom han är bra där. Jag spelade lite längre och han missade mycket, så det blev en enkel seger, säger Rickard Nilsson.

Även Rickard Nilsson startade starkt i sin semifinal och hade en klar ledning med 5-1 och även 6-3. Men sen gick det inte längre. Schweizaren Patrick Emile vände och vann med 13-8.

– Jag kan inte säga att det är nerverna. Efter att ha spelat i 27 år har jag mycket lugn i mig själv. Jag är inte tillräckligt bra, säger Rickard Nilsson.

Semifinalförlusten tog inte Rickard Nilsson allt för hårt.

– Det är tråkigt att förlora men jag kan inte bli besviken över ett brons, säger han.

Speciell inramning

I herrklassen har det inte varit något medaljregn genom åren och Rickard Nilsson håller bronsmedaljen på hemmaplan högt. Inramningen i Ståhlhallen i Halmstad beskriver han som något alldeles speciellt.

– Såhär mycket folk har vi aldrig på våra tävlingar. Det är jättekul att folk har tagit sig hit, säger Rickard Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.