Foto: SVT

JK utreder inte journalistattack

Uppdaterad
Publicerad

Frilansjournalisten Jan Söderlind som hotades på Långås marknad blir inte ett fall för Justitiekanslern. Händelsen handlar inte om tryck- och yttrandefriheten.

Det var den 24 juli som frilansjournalisten Jan Söderlind var på Långås marknad i Falkenberg och där uppger att han blev aggresivt påhoppad och hotad av ett gäng el- och teleabonemanngsförsäljare som tvingade honom att radera bilder i sin kamera.

Bakgrunden var att han tänkte skriva om de klagomål som fanns mot försäljarnas metoder på marknaden.

Hätsk stämning

– Det tog hus i helvete och blev så hätsk stämning att jag gick med på att radera bilden jag tagit. Jag uppfattade dem som gangsters, sa Jan Söderlind efter händelsen till SVT Nyheter Halland

Läs mer: Journalist hotades och angreps på marknad

Söderlind anmälde händelsen till polisen som då skickade ärendet vidare till Justitiekanslern eftersom det rörde sig om en journalist  som ska ha hotats och stoppats i sin yrkesutövning.

Tryck- och yttrandefrihetsbrott

JK är åklagare i utredningar som rör brott mot tryck- och yttrandefriheten, men efter att ha granskat händelserna på Långås marknad skickar JK nu tillbaka ärendet till polisen i Falkenberg. Detta var Hallands nyheter först att berätta.

JK kommer inte utreda händelsen mer.

Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen reglerar ”i princip inte förhållandet mellan enskilda utan endast deras rättigheter och skyldigheter gentemot det allmänna”, skriver JK i sitt beslut. Grudlagens regler är därför inte tillämpliga när enskilda personer, som inte agerar inte någon myndighets namn, begränsar den journalistiska arbetet, förklarar JK.

Men det kan ändå mycket väl vara ett brott som har begåtts, men det får då prövas av vanlig polis och åklagare.

Johan Sundin, förundersökningsledare på polisen i Falkenberg, har precis fått beslutet från JK och några andra utredningsåtgärder har ännu inte vidtagits.

– Vi har ju i första hand avvaktat Justitiekanslerns beslut. När vi nu har fått det, så kommer jag att lägga ut ärendet på någon av utredarna, säger Johan Sundin.

Brotten som det nu kan vara fråga om är olaga hot, ofredande eller egenmäktigt förfarande, uppger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.