Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Josephine Wickström, 37, och Karin Nielsen, 59, går en lastbilsutbildning i Falkenberg. Hur kommer det sig att de vill bli lastbilschaufförer? Svaret hör du i klippet. Foto: Valentina Xhaferi Leander/SVT

Josephine byter vårdjobb mot lastbil – ny utbildning för kvinnliga chaufförer i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år i inom barnomsorg och psykiatrin bestämde sig Josephine Wickström, 37, för att bli lastbilschaufför. Och hon är inte ensam – ett nytt projekt ska ge fler kvinnliga chaufförer på vägarna.

Projekt, som Arbetsförmedlingen i Halland håller i tillsammans med ett bemanningsföretag, ska göra att fler kvinnor utbildas till lastbilschaufförer.

Och tanken är att företaget ska sedan anställa kvinnorna. Josephine Wickström är en av dem som går utbildningen.

– Jag har inte riktigt vågat satsa på mig själv tidigare, säger hon.

Transportbranschen behöver omkring 50 000 nya lastbilschaufförer de kommande tio åren, enligt Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd (TYA.

Därför är kvinnliga lastbilsförare eftertraktade:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommer kvinnorna få ett jobb direkt efter utbildningen? Och varför riktar sig utbildningen till enbart kvinnor? I klippet hör du svaren av arbetsförmedlaren Ann Lundstedt. Foto: Valentina Xhaferi Leander/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.