Foto: SVT

Kampen för Myra

Uppdaterad
Publicerad

Varannan vårdnadshavare som anmäler halländska skolor för bristande stöd till deras barn får rätt av Skolinspektionen. En av dem är Maria Johanson med dottern Myra som gick ut nian utan betyg i något ämne.

Myra Johansson Leskinen är 16 år och slutade förra året nian. Helt utan betyg i något ämne. 

Hon är en glad tjej när vi träffar henne i bostaden på landet utanför Varberg tillsammans med mamma Maria Johansson. Hon tycker om att spela piano, rida och skriva på sin blogg.

När skolan inte fungerar

Fick utbrott

När vi frågar om hennes skoltid är det mest mörka minnen som kommer fram. Hon har autism och lider av en lätt språkstörning och fick tidigt svårt att hänga med i skolan.

– Jag fick utbrott, svor och sprang in på toaletten och jag ringde oftast till min mamma från toaletten, säger hon.

– Man tror ju det är fel på oss, säger mamma Maria.

– Vilket det inte är, inflikar Myra innan Maria fortsätter:

– Jag försökte samarbeta med skolan hela tiden. Men till slut blir man ju arg och besviken att de inte kan hjälpa mitt barn.

Behöver struktur

Långa perioder har Myra mått så dåligt av stress, oro och ångest att hon inte gått till skolan alls.

Mamma Maria anklagar Varbergs kommun för att dottern aldrig fick tillräckligt stöd för att klara sig genom skolan.

För elever med Myras funktionshinder, autism, krävs framförhållning och tydlig struktur.

– Till exempel sådana saker som att när Myra kommer till skolan måste det vara en person som möter henne. Och kan inte den personen måste jag förbereda min dotter på det, bland annat genom att visa bilder, så att man skapar en trygghet. Men det upplever jag inte gjordes. De hade helt enkelt inte tillräckligt med resurser och tid, säger Maria.

Fick rätt

Det har gjorts flera försök till åtgärder genom åren. Myra har bland annat bytt skola och kommunen har tillsatt resurspersoner, satt Myra i särskilda undervisningsgrupper och testat hemundervisning. Men Maria upplever inte att något av det egentligen fungerat.

Så när Myra började nian tyckte Maria att det fick vara slut på diskussioner och möten. Då anmälde hon Varbergs kommun till Skolinspektionen.

Och hon fick rätt. Skolinspektionen tycker inte att Myra fick tillräcklig hjälp att klara sig genom skolan.

Och detta är något som Maria och Myra inte är ensamma om visar SVT Nyheter Hallands kartläggning:

2013-2015 anmäldes halländska kommuner 104 gånger för brist på särskilt stöd till enskilda elev. Och i mer än hälften av de fallen – 54 procent – håller Skolinspektionen också med vårdnadshavarna och kritiserar skolorna för att inte ha gjort tillräckligt.

I hela riket kom 2.838 anmälningar in under samma period, i 51 procent av de fallen ansåg Skolinspektionen att skolorna inte gjort tillräckligt för att hjälpa eleverna:

– De vanligaste bristerna är att skolorna inte skyndsamt utreder barnens behov och att de inte vidtagit åtgärder utifrån utredningar, säger Elizabeth Malmstedt enhetschef för anmälningsärenden.

”Som panikåtgärder”

I Myras fall hotades Varbergs kommun med 300 000 kronor i böter om inte åtgärder vidtogs så att hennes rätt till utbildning och särskilt stöd tillgodosågs.

”Det är anmärkningsvärt att någon kartläggning av de bakomliggande orsakerna till elevens höga frånvaro inte genomförts”, skriver Skolinspektionen.

Läs också: Vabergs skolchef: ”Ibland når man inte varandra i dialogen”

Detta var i slutet av nionde året och Myra hade varit frånvarande stora delar av läsåret.

Kommunen ordnade då en praktikplats på ridgymnasium för Myra, men hotade också Myras mamma med vite om hon inte såg till så att dottern kom till skolan och fullgjorde sin skolplikt.

Maria betraktar detta som panikåtgärder från kommunens sida för att slippa böter.

– Det fanns ingen riktigt plan för hur det här skulle genomföras. Det skulle bara göras väldigt plötsligt och det blev för bråttom allting.

Och det blev heller inget lyckat avslut på skolan för Myra.

Rider mycket

Myra fick erbjudande om att fortsätta två extra år i grundskolan. Men efter nio år av dåliga erfarenheter från skolan tackade familjen nej och letade istället efter andra lösningar.

I dag ingår Myra i omsorgsprojektet Steget vidare i Varbergs kommun, för ungdomar utan sysselsättning. Där får hon i dag musikundervisning en gång i veckan.

I övrigt lägger hon mycket tid på ridning. 

På frågan om vad hon vill göra i framtiden svarar hon:

– Rida och spela musik.

Så många har fått rätt i Halland

2013-2015 gjordes totalt 104 anmälningar till Skolinspektionen mot skolor i Halland gällande brister i särskilt stöd. 56 av dem ledde till kritik. Så här fördelade det sig per kommun:

Laholm: 11 anmälningar, 5 fällningar (45%)

Halmstad: 27 anmälningar, 13 fällningar (48%)

Hylte: 7 anmälningar, 6 fällningar (86%)

Falkenberg: 7 anmälningar, 5 fällningar (71%)

Varberg: 26 anmälningar, 13 fällningar (50%)

Kungsbacka: 26 anmälningar, 14 fällningar (54%)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

När skolan inte fungerar

Mer i ämnet