”Finns bättre sätt”

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget till neddragningar på Hallands sjukhus kan få allvarliga konsekvenser, både för personal och patienter. Det menar Vårdförbundet som tycker att sjukhuset skär ner för snabbt.

– Man skapar stor otrygghet och oro hos personalen, och förmodligen hos medborgarna också, säger Ulla Svensson från Vårdförbundet. Hon tycker att sjukvårdspolitikerna borde haft en mer långsiktig planering.

Hallands sjukhus måste spara 40 miljoner kronor bara i år. Trots det beräknas hälso- och sjukvården få ett underskott på omkring 120 miljoner kronor och redan om tre år ska ekonomin vara i balans igen.

Hallands sjukhus

– Hade man facit i hand kanske man skulle ha vidtagit åtgärder tidigare, men nu är vi där vi är, och då måste vi jobba med de förutsättningar som gäller nu, säger regionstyrelsens ordförande, Gösta Bergenheim.

Redan i höst påbörjas arbetet med att slå ihop avdelningar och minska antalet vårdplatser. Det ska inte påverka patientsäkerheten säger politikerna.

Men facket efterlyser en risk- och konsekvensanalys

– Det kanske finns andra sätt att spara på, har man tittat igenom allt annat, undrar Ulla Svensson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hallands sjukhus

Mer i ämnet